aA
Seimo Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcija antradienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Valstybės saugumo departamentą (VSD) dėl spaudos publikacijų, kuriose, konservatorių teigimu, šmeižiami partijos lyderis Vytautas Landsbergis ir jo artimieji.
Kreipimesi į generalinį prokurorą prašoma išaiškinti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn šmeižikus.

Dienraštis "Lietuvos rytas" praėjusį šeštadienį išspausdino interviu su buvusiu KGB majoru Vladu Gulbinu, kuris teigė sovietiniais metais padėjęs V. Landsbergio žmonai Gražinai Ručytei-Landsbergienei išvažiuoti į Australiją.

Konservatoriai primena, kad yra įsiteisėjęs teismo sprendimas, nustatantis, jog V.Landsbergis nebendradarbiavo su KGB.

"Manome, kad šiuo puolimu taip pat siekiama pakenkti V.Landsbergio žmonos Gražinos Ručytės-Landsbergienės sveikatai, žinant, kad ji yra patyrusi kelias širdies operacijas", sakoma pareiškime generaliniam prokurorui.

Konservatoriai ragina Valstybės saugumo departamento vadovą pateikti išvadą, "ar toks sistemingas šmeižto apie buvusį Seimo pirmininką skleidimas kenkia valstybės interesams, kas juo suinteresuotas ir tai skatina".

V. Gulbino teigimu, po Nepriklausomybės paskelbimo G. Ručytė-Landsbergienė yra siūliusi jam dirbti Valstybės saugumo departamente ir žadėjusi V. Landsbergio pagalbą, tačiau jis atsisakęs.

Pirmadienį konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius apgailestavo, jog siekdama sukompromituoti V. Landsbergį, KGB išnaudoja ir Lietuvos žiniasklaidą.

A. Kubilius siejo puolimą prieš V. Landsbergį su Rusijos interesus užgavusiu praėjusios kadencijos Seimo priimtu įstatymu, kuriuo Vyriausybė įpareigojama siekti iš Rusijos kompensacijos už SSRS okupacijos padarytą žalą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.