aA
Generalinio prokuroro naujajai skyrimo tvarkai prieštaravę konservatoriai pradėjo rengti kreipimąsi į Konstitucinį teismą (KT). Konservatoriai abejoja, ar praėjusią savaitę Seimo priimta ir prezidento Valdo Adamkaus pasirašyta Prokuratūros įstatymo pataisa neprieštarauja Konstitucijai.
Konstitucinis teismas
Konstitucinis teismas
© ELTA
Kaip žinoma, iki šiol generalinį prokurorą septynerių metų kadenciajai skirdavo Seimas Teisės ir teisėtvarkos komiteto teikimu. Įsigaliojus Prokuratūros įstatymo pataisai, generalinį prokurorą skirs prezidentas Seimo pritarimu.

Prokuratūros įstatymo pataisą savo dekretu pasiūlė prezidentas, tikėdamasis, kad prokuratūra taps stabilesnė ir nepriklausoma nuo vykdomosios valdžios.

Konservatorių įsitikinimu, prokuroro skyrimo tvarka pakeista tik tam, kad būtų nušalintas dabartinis generalinis prokuroras Kazys Pėdnyčia.

Be to, konservatorių nuomone, numatyta generalinio prokuroro atleidimo tvarka prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintiems demokratinės ir teisinės valstybės principams ir tai destabilizuos Generalinės prokuratūros darbą.

Konservatorių frakcijos narys Jurgis Razma BNS korespondentui teigė, kad šiuo metu yra rengiamas kreipimosi į KT tekstas. Jį tikimasi baigti rengti kitą savaitę.

"Mes neskubinam šių reikalų ir nesiejam to dalyko su naujo prokuroro skyrimu", pažymėjo jis.

J. Razma pabrėžė, jog konservatoriai šiuo kreipimusi siekia užkirsti kelią tam, kad tokia praktika nebūtų taikoma ir kitiems pareigūnams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.