aA
Vasario 4 dieną Lietuvos generalinė prokuratūra iš Izraelio ambasados Rygoje gavo Izraelio teisėsauginkų atsakymą į teisinės pagalbos prašymą.

Lietuvos prokurorai buvo prašę apklausti N. Dušanskį ir paimti jo parašo lyginamuosius pavyzdžius.

Generalinės prokuratūros Specialių tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius BNS atsisakė pasakyti priežastis, kodėl Izraelio teisėsaugininkai pranešė negalį išpildyti teisinės pagalbos prašymo.

Prokuroro teigimu, jo asmeninėje darbo praktikoje tai pirmas atvejis, kai Izraelis atsisako išpildyti teisinės pagalbos prašymą.

N. Dušanskio byla buvo sustabdyta, nusiuntus Izraeliui teisinės pagalbos prašymą. Trūkstant įrodymų, N. Dušanskiui kaltinimai nėra pareikšti.

Pirmąjį teisinės pagalbos prašymą Lietuvos generalinė prokuratūra buvo išsiuntusi pernai 1999 metų balandžio 19 dieną. Teisinės pagalbos prašymas buvo grąžintas du kartus dėl netinkamos užsienio kalbos.

Pernai Generalinė prokuratūra iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) gavo archyvinių dokumentų, kurie patvirtina, kad, vadovaujant N. Dušanskiui, pokariu buvo ištremtos 4 šeimos.

Dokumentuose esantys N. Dušanskio parašai galėjo būti nenuginčijami įrodymai dėl inkriminuojamų nusikaltimų. Jeigu Izraelio teisėsaugininkai būtų paėmę N. Dušanskio parašo pavyzdį, juos būtų galima palyginti su parašais dokumentuose, gautais iš LGGRTC.

"Jeigu institucija ar asmuo pateiks naujus įrodymus, dėl kurių paaiškės naujos aplinkybės, byla bus atnaujinta. Kol kas bylos atnaujinti nėra pagrindo, nes mums neatsakė į teisinės pagalbos prašymą, ko mes buvome prašę", sakė prokuroras R. Valentukevičius.

Sovietų MGB/KGB per karą ir pokariu tarnavęs N. Dušanskis yra dalyvavęs baudžiamosiose operacijose prieš Lietuvos nepriklausomybės kovotojus.

Manoma, kad N. Dušanskis išvyko į Izraelį 1989-siais, likus maždaug metams iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo.

1998 metais per Izraelio ambasadą Baltijos šalims Lietuvos Generalinė prokuratūra gavo pažymą, patvirtinančią, kad 1997 metais N. Dušanskis gyveno Izraelyje.

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos generalinė prokuratūra išsiuntė į Izraelį prašymą apklausti genocidu kaltinamą buvusį NKVD karininką Semioną Berkį-Burkovą.

84-erių metų S. Berkiui - Burkovui yra iškelta genocido byla dėl pokario metais Radviliškio rajone padarytų nusikaltimų.

S. Berkis - Burkovas Izraelyje gyvena nuo 1988 metų, ir, Lietuvos teisėsaugos žiniomis, sunkiai serga.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.