aA
Virusų ekspertai įspėja, jog kalėdinės dovanėlės kibernetinėje erdvėje gali būti ne tokios nuoširdžios, kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, praneša. Panašu, kad tokie "kalėdiniai sveikinimai" gali vėl sukelti sumaištį visame pasaulyje. Beje, pirmieji Kalėdų virusai jau pasirodė ir sparčiai plinta.
Vienas iš jų - virusas "Music", kuris pristatomas kaip kalėdinių giesmių programėlė. Kitas - "Navidad", kuris greitai tapo tikru Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios antivirusinę programinę įrangą kuriančios bendrovės "Sophos" klientų galvos skausmu.

"Sophos" technologijų ekspertas Gremas Klalis (Graham Cluley) tvirtina, jog kenksmingiausi virusai yra tie, apie kurių "gyvavimą" kompiuteryje vartotojas net nežino.

Su virusais, plintančiais per elektroninį paštą, galima gana paprastai susitvarkyti, tuo tarpu subtilesni virusai gali leisti šaknis kompiuteryje mėnesių mėnesius ir vartotojas net nepastebės jo buvimo.

Tokie virusai dar vadinami "duomenų sukčiautojais".

Kai kurie iš šių virusų sukeičia skaitmenis, kiti padaugina skaičius iš 0,95, bet visi jie keičia finansinių dokumentų duomenis taip nedaug, kad niekas net nepastebi.

"Pakeitimai gali likti nepastebėti mėnesių mėnesius, tačiau jei tai yra jūsų bendrovės metinė finansinė ataskaita, problemų tikrai iškils", - aiškina ekspertas.

Ekspertas pažymėjo, jog virusų skaičius nuolat didės. Kiekvieną mėnesį visame pasaulyje aptinkamas tūkstantis naujų virusų arba senesnių virusų versijų, tuo tarpu dar prieš pusantrų metų per mėnesį pasaulį "išvysdavo" tiktai apie 400 virusų.

ELTA