aA
Praėjusią savaitę Lietuvoje koncertavusį gitaristą iš Rusijos Vladimirą Kapunkiną, "Lietuvos ryto" žiniomis, stebėjo ir šalies specialiųjų tarnybų pareigūnai. Mat šis vyras užima aukštas pareigas Rusijoje prieštaringai vertinamoje Visariono bažnyčioje, turinčioje daug sektos požymių.
Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje V.Kapunkinas surengė du koncertus, tačiau už salės nuomą valstybės išlaikoma įstaiga negavo nė cento. Koncertus žiūrovai irgi stebėjo nemokamai. Nors jų metu V.Kapunkinas atvirai neagitavo tapti Visariono bažnyčios nariais, jo kalbose ir dainų tekstuose aiškiai juntami religiniai motyvai.

Žinovų teigimu, tokie nemokami koncertai yra maskuotė ir gerai apgalvota bažnyčios taktika siekiant pritraukti naujų narių. Muzika ar atlikėju susidomėjusiam žmogui sudaromos sąlygos pabendrauti neoficialioje aplinkoje ir nejučia jam diegiamos bažnyčios tiesos. Kitos sektos naujus narius verbuoja daug atviriau.

"Lietuvos ryto" žiniomis, Lietuvoje šiuo metu yra kelios dešimtys Visariono bažnyčios sekėjų. Po V.Kapunkino surengtų koncertų jų gretos turėtų padidėti. Visariono bažnyčios centras įsikūręs Rusijos Krasnojarsko srityje. Oficialiai skelbiama, kad šio judėjimo tikslas - suvienyti visas pasaulio religijas.

Bažnyčios vadovai yra turtingi ir įtakingi žmonės, susiję su Rusijos politikų elitu. Judėjimui vadovauja Sergejus Toropas. Jis pasivadino Visarionu ir skelbia, esą jame įsikūnijęs Jėzus Kristus. V.Kapunkinas taip pat priklauso bažnyčios viršūnėms.

Rusijoje veikiantis socialinis kovos su totalitarinėmis sektomis komitetas neigiamai vertina Visariono bažnyčios veiklą, tačiau nei Rusijoje, nei aplinkinėse valstybėse ji nėra uždrausta.

Krasnojarsko srityje veikia vadinamieji bažnyčios ekologiniai ūkiai, užsiimantys ekologiškai švarios produkcijos gamyba. Juose dirbantys žmonės negauna jokio atlygio, gyvena pusbadžiu, o visas pelnas atitenka judėjimo hierarchams.

Nors judėjimas yra uždaras ir turi labai daug sektos požymių, nariai nėra agresyvūs aplinkiniams, apeigų metu nesikėsinama į žmonių gyvybę ar sveikatą.

Gitaristo V.Kapunkino vizitas į Lietuvą pradėtas rengti maždaug prieš pusmetį. "Lietuvos ryto" žurnalistai apsilankė šeštadienį Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje vykusiame V.Kapunkino koncerte. Už įėjimą mokėti nereikėjo, tačiau norintieji galėjo paaukoti pinigų koncertams rengti arba įsigyti 5 litus kainuojančių gitaristo garso kasečių.

Bibliotekos salė buvo beveik pilna - muzikos klausėsi apie 100 žmonių. Didžiąją dalį žiūrovų sudarė jaunimas ir vyresniojo amžiaus moterys. V.Kapunkinas vilkėjo kunigo sutaną primenantį violetinės spalvos drabužį. Visa savo išvaizda jis panašus į šventiką. Po trumpos įžangos V.Kapunkinas atliko savo kūrybos dainas. Ant stalo visą laiką degė žvakė.

"Lietuvos rytas"