aA
Mokslininkai pirmadienį pranešė iššifravę 21-osios chromosomos genetinį kodą. Tai leis medikams geriau suprasti Dauno sindromo, Alzheimerio ligos ir kitų negalavimų priežastis.
21-oji chromosoma yra pati mažiausia iš 23 žmogaus chromosomų porų. Pagal skaičiavimus, ji turi 225 proteinų kodinius genus. Tai tik antra visiškai iššifruota chromosoma.

Tiriamąjį darbą atliko tarptautinis mokslininkų konsorciumas, kuriam vadovauja vokiečių ir japonų mokslininkai iš Vokietijoje esančio Molekulinės biotechnologijos instituto ir Japonijos RIKEN Genomikos mokslų centro. Jie nustatė bazių porų seką, apie kurią rašoma mokslinio žurnalo "Nature" šios savaitės numeryje.

"Visiškas 21-osios chromosomos sekvenavimas turės didžiulės įtakos ligų patogenezės supratimui ir naujų terapijos metodų plėtotei", sako mokslininkai šiame pranešime.

Genetinio kodo iššifravimas padės mokslininkams sukurti tikslesnius diagnozavimo tyrimus bei naujus gydymo būdus ligoms, susijusioms su šia chromosoma, įskaitant vieną epilepsijos formą, autoimunines ligas ir padidėjusį jautrumą leukemijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.