aA
Pasaulio kompiuterius nuniokojusio viruso "Love Bug" sukūrimu įtariami maždaug 10 žmonių, susijusių su Manilos kompiuterių mokykla. Tai antradienį pranešė Filipinų policija.
Šis virusas praėjusią savaitę prasiskverbė į milijonus kompiuterių visame pasaulyje.

Pirmadienį pagrindiniais šios bylos įtariamaisiais buvo paskelbta filipiniečių pora, kuri yra lankiusi AMA kompiuterių koledžą (AMAKK). Ši mokykla priklauso buvusiam vyriausybės programos, skirtos kovai su 2000-ųjų kompiuterių problema, vadovui.

Viruse buvo rasti maždaug 10 užkoduotų vardų, pareiškė Filipinų nacionalinio tyrimų biuro atstovas Elfrenas Menesesas.

"Iš FTB (JAV Federalinio tyrimų biuro) gauta pranešimų, kad dalis šių asmenų yra iš AMAKK", sakė atstovas. Pasak jo, koledžas žadėjo padėti tyrimui.

Pirmadienį paskelbtame pareiškime spaudai AMAKK sako žinąs, kad kai kurie su juo susiję žmonės buvo kaltinami sukūrę "Love Bug", ir kad ši mokykla nesitaiksto su kompiuteriniu chuliganizmu.

Vienintelis dėl šios bylos suimtas įtariamasis iki šiol buvo 27 metų Reomelis Ramonesas (Reomelis Ramonesas), kuris antradienį vakare paleistas. Kaltinimai jam nebuvo pareikšti. Jo draugę Irene de Guzman (Irenę de Gusman) NTB taip pat paskelbė įtariamąja po to, kai buvo apieškotas nutriušęs jų butas Maniloje.

Tačiau R. Ramoneso giminės pareiškė, kad tikrasis nusikaltėlis gali būti trečias šiame bute gyvenęs asmuo - bedarbė 23 metų jo draugės sesuo, kuri neseniai baigė AMAKK.

Nors R. Ramonesas dirba banko kompiuterių departamente, jis yra baigęs buhalterio mokslus, o jo specialybė yra ne kompiuterių programinė įranga, bet jų aparatinė įranga, sakė giminės. Pasak jų, bute esantis kompiuteris beveik visada buvo užrakintas trečiosios gyventojos, R. Ramoneso draugės sesers, kambaryje.

"Love Bug" ir įvairių jo versijų padaryta žala jau pasiekė maždaug 5 mlrd. dolerių, ir kol šiuos virusus pavyks išnaikinti, gali pasiekti 10 mlrd. dolerių, teigia JAV firma "Computer Economics".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.