aA
Europos astronomai pirmadienį pranešė aptikę ženklų, kad aplink žvaigždes, esančias už Saulės sistemos ribų, gali skrieti aštuonios planetos, kai kurios jų - didesnės už Jupiterį.
Iš viso dabar yra atrasta jau daugiau kaip 40 planetų, galinčių egzistuoti už Saulės sistemos ribų. Šių planetų "medžioklė" ypač suintensyvėjo per pastaruosius metus, kai viso pasaulio astronomai ėmė skenuoti dangų, ieškodami į Saulę panašių žvaigždžių ir aplink jas skriejančių planetų.

Naujausias "kandidates" aptiko astronomai, dirbantys su Europos Pietų Observatorijai priklausančia La Siljos observatorija, esančia Čilėje. Šie mokslininkai yra įsikūrę Šveicarijos Ženevos mieste.

Žmogaus akis niekad nematė nė vienos minėtų "kandidačių į planetas". Tačiau mokslininkai spėja planetas egzistuojant dėl gravitacinės traukos, kuria jos veikia savąsias žvaigždes. Dvi iš aštuonių naujųjų "kandidačių" gali būti visai ne planetos, o rudosios nykštukės. Pastarųjų masė yra šiek tiek mažesnė už žvaigždžių, ir jos visiškai neturi žvaigždėse esančio branduolinės energijos šaltinio. Trys naujųjų galimų planetų dydžiu maždaug prilygsta Saturnui arba yra mažesnės. Dar trys yra maždaug Jupiterio dydžio arba didesnės iki trijų kartų. Dar dvi yra 10 arba daugiau kartų didesnės už Jupiterį. Palyginti su Žeme, visos šios "galimos" planetos yra tikros milžinės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.