aA
Metų pradžioje privatizuotai Klaipėdos bendrovei "Žuvų konservai" atsidūrus prie bankroto ribos, jos darbuotojai grasina bado streiku ir kreipiasi pagalbos į Lietuvos aukščiausiąją valdžią.
Bendrovės darbuotojai penktadienį nusiuntė atvirą laišką prezidentui Valdui Adamkui, Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui ir ministrui pirmininkui Rolandui Paksui.

Bendrovės "Žuvų konservai" darbuotojai prašo šalies vadovus padėti "sunkioje ir beviltiškoje padėtyje", kuri susiklostė privatizavus bendrovę. Pasak darbuotojų, tam turėjo įtakos Valstybės turto fondo (VTF) ir naujojo savininko "Transpectus" veiksmai.

Darbuotojų teigimu, privatizavus įmonę, buvo parduodamas jos turtas, įmonė vedama į bankrotą, darbuotojai atleidžiami iš darbo, įmonė darbuotojams už nesumokėtus atlyginimus ir išeitines kompensacijas įsiskolino maždaug 1,5 mln. litų.

Vasarį VTF už 50 tūkstančių litų pardavė UAB "Transpectus" daugiau kaip 80 proc. AB "Žuvų konservai" akcijų, kurių nominali vertė viršijo 6 mln. litų. Pagal privatizavimo sutartį naujieji savininkai įsipareigojo trejus metus išsaugoti bendrovėje ne mažiau kaip 150 darbo vietų. Tuo metu bendrovėje dirbo 364 darbuotojai.

Kaip rašoma laiške, kurį pasirašė daugiau kaip 150 darbuotojų, iš karto po privatizavimo UAB "Transpectus" pradėjo pardavinėti "Žuvų konservų" įrangą bei kitą ilgalaikį turtą, reikalingą gamybai. Taip bendrovė buvo sąmoningai žlugdoma.

Anot darbuotojų, įmonės savininkė "Transpectus" pažeidė privatizavimo sutartimi prisiimtus įsipareigojimus išsaugoti darbo vietas, sustabdė įmonės veiklą ir darbuotojus paliko be gyvenimo šaltinio. Dėl įsiskolinimų "Sodrai" ir kitiems kreditoriams rugpjūčio 25 dieną bendrovei buvo iškelta bankroto byla. Tuo metu bendrovėje dirbo 288 darbuotojai.

Iš viso įmonės "Žuvų konservai" įsiskolinimai siekia 11 mln. litų. Įmonė turi turto už daugiau kaip 1 mln. litų. Darbuotojai faktiškai neturi galimybių atgauti pinigus, nes skolos pirmiausia bus grąžinamos kreditoriams.

Laišką pasirašę įmonės darbuotojai kaltina Valstybės turto fondą ir teisėsaugos institucijas, kad šios nesiima jokių priemonių siekiant išsiaiškinti neteisėtus valstybės pareigūnų bei naujų bendrovės savininkų veiksmus.

Laiške prašoma valstybės vadovų imtis "visų galimų" priemonių, kad būtų atkurtas teisingumas ir darbuotojai atgautų uždirbtus pinigus. Priešingu atveju bendrovės "Žuvų konservų" darbuotojai grasina paskelbti bado streiką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.