aA
Šiomis dienomis kilo karštos diskusijos dėl mobiliųjų telefonų poveikio žmogaus sveikatai. Vartotojai ruošiasi sumokėti milžiniškus pinigus, kad tik apsisaugotų patys ir apsaugotų savo vaikus nuo telefonų skleidžiamos spinduliavimo, nors dar neįrodyta ar jis iš tiesų kenksmingas. Žinoma atsiranda išradingųjų, kurie naudojasi tuo, kad papildytų savo piniginę.
Telefonas jai kenkia
Telefonas jai kenkia. Bet padėtis nepagerės.
“Pritaisykite maža juodą plastiko plokštelę ant savo telefono ir ji sulaikys 99 % radiacijos”, - skelbia viena reklama. “Priklijuokite specialų lipduką ant jūsų telefono dangtelio ir nebesijaudinkite dėl radiacijos”, - teigia kita.

Tačiau ar veiksmingos siūlomos priemonės? Daugelis specialistų mano, kad tai - paprasčiausių apgavikų sugalvotas būdas lengvai užsidirbti pinigų. “Šiuo metu rinkoje pilną neveiksmingos apsaugos nuo telefonų skleidžiamos radiacijos”, sakė Stokholmo Karolinska instituto mokslininkas Olle Johanssonas.

“Tačiau bendrovės “No Wave” siūlomas antenos uždangalas panašus į tai ko reikia tikrai apsaugai. Jis veikia kaip cigaretės filtras. Tik kol kas neaišku ar ir jis pakankamai apsaugo nuo radiacijos spinduliavimo. Geriausia būtų gaminti telefonus su jau įmontuotomis apsaugos priemonėmis.”

Tai kodėl gi didžiosios mobiliųjų telefonų gamintojos “Nokia”, “Motorola”, “Ericsson” ar “Siemens” negamina “saugių” telefonų? “Mūsų bendrovės gaminiai turi atitikti du pagrindinius kriterijus. Visų pirma telefonas yra darbo įrankis, todėl ryšys turi būti nepriekaištingas. Taip pat jų skleidžiama radiacija neturi viršyti mokslininkų rekomenduojamų ir vyriausybės nustatytų saugumo normų”, - sakė “Ericsson” Strateginio gaminių rinkos tyrimo skyriaus vadybininkas Mikaelis Westmarkas. “Mes bandome įvairius telefonus, tačiau dar nepavyko sukurti nei vieno, kuris atitiktų abu kriterijus. Apsaugai naudojami antenos filtrai labai kenkia ryšio kokybei ir aparatas nebūna pakankamai efektyvia bendravimo priemonė.”

Tai reiškia, kad bent jau “Ericsson” telefonai artimiausiu metu saugesni nebus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.