aA
Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas JAV ambasadoriaus Johno Teffto (Džono Tefto) paprašė tarpininkauti išlaisvinant Pusiaujo Gvinėjoje įstrigusį Lietuvos laivą "Rytas". Trečiadienį vakare vykusiame susitikime ambasadorius pažadėjo domėtis šia problema bei padėti lietuviams.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
Apie JAV pagalbą, sprendžiant "Ryto" likimą, Lietuvos užsienio reikalų ministrą Antaną Valionį informavo ir Vilniuje viešėjęs JAV Valstybės sekretorės padėjėjas Europos klausimams Danielis Hamiltonas (Denielis Hemiltonas). Pasak jo, JAV ambasadai Kamerūne pavesta rūpintis Lietuvos laivo reikalais, tam paskirtas konkretus ambasados pareigūnas. Kamerūnas yra Pusiaujo Gvinėjos šiaurės kaimynas.

Nuo lapkričio 10-sios Pusiaujo Gvinėjos Malabo uoste laikomas Lietuvos refrižeratorius yra kaltinamas nelegalia žvejyba.

"Rytas" buvo sulaikytas prie Pusiaujo Gvinėjos Bioko salos, kai plaukė iš Mauritanijos į Kamerūną. Lietuvos laivas buvo nukreiptas į salos Malabo uostą, kur tebėra iki šiol.

Klaipėdos uoste registruoto laivo įguloje yra 38 žmonės. 33 iš jų yra Lietuvos piliečiai, likę 5, įskaitant kapitoną - Rusijos piliečiai. Šiuo metu visi įgulos nariai yra laive. A. Paulausko ir JAV ambasadoriaus susitikime taip pat buvo aptarti Lietuvos stojimo į NATO klausimai. J. Tefftas pažymėjo, kad ligšiolinius Lietuvos žingsnius šia linkme JAV vertina labai gerai.

A. Paulauskas išreiškė pasitenkinimą dėl gero Lietuvos darbų siekiant narystės NATO įvertinimo ir pabrėžė, kad nei Seimas, nei Vyriausybė nežada lėtinti jų tempo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.