aA
Aukštas JAV diplomatas informavo Lietuvą apie Vašingtono pagalbą sprendžiant Pusiaujo Gvinėjoje įstrigusio Lietuvos laivo "Rytas" likimą.
Kaip BNS sakė Lietuvos URM Informacijos ir kultūros departamento direktorius Petras Zapolskas, Vilniuje viešėjęs JAV Valstybės sekretorės padėjėjas Europos klausimams Danielis Hamiltonas (Denielis Hemiltonas) informavo Lietuvos UR ministrą Antaną Valionį apie JAV diplomatų pagalbą.

Pasak D. Hamiltono, JAV ambasadai Kamerūne pavesta rūpintis Lietuvos laivo reikalais, tam paskirtas konkretus ambasados pareigūnas. Kamerūnas yra Pusiaujo Gvinėjos šiaurės kaimynas. Tuo tarpu trečiadienį Pusiaujo Gvinėjoje dėl valdžios tarpusavio nesutarimų teismo posėdis dėl laivo "Rytas" neįvyko.

Kaip skelbta anksčiau, surengti Lietuvos laivui teismą buvo nuspręsta po pirmadienį vykusio pasitarimo, kuriame dalyvavo Pusiaujo Gvinėjos prezidentas ir teisingumo, gynybos bei transporto ministrai. Nuo lapkričio 10-sios Pusiaujo Gvinėjos Malabo uoste laikomas Lietuvos refrižeratorius yra kaltinamas nelegalia žvejyba.

Laivo operatorės UAB "Baltic Atlant Shipping" atstovas Bronius Bikulčius BNS sakė, jog laivą saugantys Pusiaujo Gvinėjos kariškiai atsisako perduoti sprendimą dėl laivo civiliniam teismui. Anot B. Bikulčiaus, visiškai neaišku, kuriai Pusiaujo Gvinėjos ministerijai yra pavaldūs "Rytą" saugantys kariai, nes jie atsisako vykdyti šalies prezidento nurodymus.

B. Bikulčiaus žiniomis, vietos valdžia ketina toliau grobstyti "Ryto" triumuose esantį žuvies krovinį. "Rytas" buvo sulaikytas prie Pusiaujo Gvinėjos Bioko salos, kai plaukė iš Mauritanijos į Kamerūną. Lietuvos laivas buvo nukreiptas į salos Malabo uostą, kur tebėra iki šiol.

"Ryto" triumuose buvo 2656 tonos šaldytos žuvies ir daugiau kaip 100 tonų žuvies miltų. Šis maždaug 1 milijono JAV dolerių vertės krovinys priklauso Belgijos bendrovei "Luyben ALG. Handelsmaat NV". Šeštadienį vietos pareigūnai, iškrovę maždaug 80 - 90 tonų šaldytos žuvies, nutraukė krovinio grobstymą.

Pasak B. Bikulčiaus, laivui pareigūnų paskirta bauda šiuo metu sumažinta nuo 1,3 mln. iki 500 tūkst. JAV dolerių. Klaipėdos uoste registruoto laivo įguloje yra 38 žmonės. 33 iš jų yra Lietuvos piliečiai, likę 5, įskaitant kapitoną - Rusijos piliečiai. Šiuo metu visi įgulos nariai yra laive.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.