aA
Kauno gyventojas įtariamas Jungtinėse Amerikos Valstijose apgaule pasisavinęs kelias dešimtis tūkstančių JAV dolerių.
Kauno Santakos policijos komisariato tardymo skyriaus pareigūnai tiria 58 metų Lietuvos ir Kanados pilietės, gyvenančios Kanadoje, skundą, jog vienas kaunietis JAV apgaulės būdu iš jos pasisavino 35 tūkstančius JAV dolerių.

Pirminiais tyrimo duomenimis, kaunietis A. A., kurį Kanados pilietė kaltina pinigų pasisavinimu, Jungtinėse Valstijose legaliai gyveno 5-6 metus. Ten jo buvusi draugė ištekėjo už pareiškėjos sūnaus. Siekiant nuslėpti mokesčius, piniginės perlaidos iš Kanados į JAV buvo siunčiamos lietuvio vardu, o šis turėdavo perduoti pareiškėjos sūnui, tačiau to nepadarydavo.

A.A. gyveno Vašingtone ir keliuose kituose JAV miestuose. Šiuo metu kaunietis grįžęs į Lietuvą, tačiau kol kas pareigūnai jo neapklausė. Pasak įvykį tiriančių pareigūnų, "pareiškėja atsiuntė 3 sakinių tekstą, iš kurio sunku nuspręsti, padarytas Amerikoje nusikaltimas ar ne". Taip pat atsiųstos perlaidų kopijos.

Per 10 dienų Tardymo skyriaus pareigūnai turi priimti procesinį sprendimą, ar bus keliama baudžiamoji byla. 1998 metais JAV ir Lietuva pasirašė teisinės pagalbos sutartį, kuri, šalims pasikeitus ratifikaciniais raštais, įsigaliojo 1999 metų rudenį.

Sutartis įpareigoja abiejų šalių teisėsaugininkus vykdyti tarpusavio teisinės pagalbos prašymus. Lietuva ir Kanada teisinės pagalbos sutarties neturi, tačiau abipusė teisinė pagalba galima šalių susitarimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.