aA
Arimantas Juvencijus Raškinis buvęs Seimo narys, krikščionis demokratas
Aš manau, kad dabartinė valdžia šituo sprendimu grąžina duoklę savo rėmėjams, užtai, kad anie davė pinigų rinkimų reklamai. Žiniasklaida, kuri gauna didelius pelnus iš tabako reklamos, visada spaudė visas Vyriausybes. Dabar galės atsakyti Rolando Pakso Vyriausybė, kad padidės Lietuvoje plaučių vėžio, kad bus gangrenuojamos ir amputuojamos kojos.

Mūsų kadencijos Seimas buvo pažangesnis, mes nepasidavėme žiniasklaidos spaudimui. Dabartinė Vyriausybė remiasi Europos Teisingumo teismo sprendimu, kuris pripažino netekusia galios Europos parlamento ir Europos Tarybos direktyvą - nuo 2001 metų sausio 1 dienos Europos Sąjungos šalyse uždrausti tabako gaminių reklamą.

Tiesa, aš pats nemačiau šito Europos Teisingumo teismo sprendimo, tik girdėjau, jog po teismo išaiškinimo, Europos Komisija neturi teisės Vyriausybių priversti uždrausti tabako reklamos. Bet gi šitas sprendimas nereiškia, kad tabako reklamos draudimas atšaukiamas.

Ir, jeigu mūsų parlamentas priėmė įstatymą, saugantį žmonių sveikatą, tai buvo visiškai teisėta, tai buvo žmonių labui priimtas sprendimas. Europos Teisingumo teismo išvados neliečia Lietuvos Seimo priimto sprendimo uždrausti reklamą. Pati valstybė gali imtis griežtesnių priemonių bet kokiu atveju.

Tiesa, jie vis tiek negalės Lietuvoje leisti reklamuoti tabako per televiziją ir radiją. Šitai draudžia Europos Tarybos direktyva. Lietuva ratifikavo Europos Tarybos konvenciją "Televizija be sienų", pagal kurią tabako gaminių reklama televizijoje yra draudžiama.

Tabako milijonai atgaivins reklamos rinką

Tai komentuoja:

Raimondas Šeštakauskas Tarptautinės reklamos asociacijos Lietuvos skyriaus direktorius, Baltijos televizijos Žinių tarnybos vadovas

Salomėja Girijotienė Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos patarėja