aA
Virgilijus Valančius Teisėjų asociacijos pirmininkas, Apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas
Teisėjų asociacija savo viešu pareiškimu pirmiausia norėjo atkreipti Ministro pirmininko Rolando Pakso dėmesį. Nagrinėjant kitų metų biudžeto projektą, akivaizdu, kad praktiškai nebus skiriama lėšų teisėjų tobulinimuisi.

Ypač neramu dėl to, kad priimti nauji kodeksai: Civilinis ir Baudžiamasis, jie viską verčia aukštyn kojom. Dėl to visi teisėjai turės persikvalifikuoti, bet negalės šito padaryti, jei nebus iš biudžeto tam skirta lėšų. Be to, jau dabar aišku, kad yra labai daug naujų Europos Sąjungos direktyvų, kurios turės būti pritaikytos prie Lietuvos teisinės sistemos. Ir teisėjų susipažinimui su ES teisine praktika taip pat reikia lėšų.

Daugelyje teismų yra nepalankios darbo sąlygos - netoleruotina, kai teisėjai iš savo pinigų turi pirkti popierių, apmokėti išlaidas už teismo šaukimus. Beje, teisėjų atlyginimai buvo sumažinti net du kartus - 30 proc. pernai metų ir šiemet rugsėjį, priėmus teisėjų atlyginimus reglamentuojantį įstatymą - nuo kitų metų laipsniškai, kas pusę metų mažės teisėjų atlyginimai iki tam tikro koeficiento.

Mano žiniomis, Konstitucinis Teismas nagrinėja devynis teisėjų skundus dėl atlyginimų sumažinimo. Apie tai praėjusią savaitę Seime, minint Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 50-metį, kalbėjo ir Konstitucinio Teismo pirmininkas. Suprantu, kiti valstybės tarnautojai gali priekaištauti, o kaip elgtis jiems, jei, remiantis Valstybės tarnybos įstatymu, atlyginimai bus mažinami ir kitiems valstybės tarnautojams.

Aš nesu įsigilinęs, ar kitų sričių valstybės tarnautojai gali apsiginti, kai jiems mažinami atlyginimai, daugiau domėjausi teisėjų ekonominių garantijų gynimu. Žinoma, galbūt teisėjai yra geresnėje padėtyje nei kiti valstybės tarnautojai įstatymų požiūriu - mūsų nepriklausomumo principą gina Konstitucija.

Aukšti atlyginimai, beje, užtikrina dar ir kvalifikaciją. Po to, kai buvo teisėjams padidinti atlyginimai ir suteiktos socialinės garantijos, į teismus plūstelėjo labai daug kvalifikuotų teisininkų. Kai sistema bus patraukli, bus ir stipri, o visa visuomenė pajus, ką reiškia kvalifikuotas ir nepriklausomas teismas.

Teisėjai išaiškins, kokius jie turi gauti atlyginimus

Tai komentuoja:

Raimondas Šukys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, teisininkas