aA
Prezidentas Valdas Adamkus teigia esąs tvirtai įsitikinęs, kad 2002 metais Lietuvą bus pakviesta į NATO. "Esu tikras, kad 2002 metais Lietuva bus pakviesta į NATO. Esu tuo įsitikinęs šimtu procentų", sakė V.Adamkus interviu "Mes neprašome ES malonės" vienam didžiausių Vokietijos dienraščių "Suddeutsche Zeitung".
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
Lietuvos prezidento nuomone, NATO plėtros procesą "vairuoja" JAV, kurios labai aiškiai yra išsakiusi savo pageidavimą dėl Aljanso plėtros.

"Aš nė kiek neabejoju, kad Amerika nori priimti šalis, kurios yra pasirengusios. Slovėnija, Lietuva ir Slovakija vertinamos kaip šalys, padariusios didžiausią pažangą. Šios trys šalys labiausiai palaikomos JAV Kongreso", tvirtino V. Adamkus.

Jis pažymėjo, jog "mes norime tapti Aljanso narė, kadangi norime būti šioje šalių bendrijos saugumo sistemoje. Kadangi esame laisvi, mes galime patys spręsti, kokioje draugijoje jaučiamės saugūs".

Prezidentas nesutiko su teiginiu, kad Baltijos valstybių priėmimas provokuoja Rusiją, bei pridūrė, jog "t as, kas taip kalba, gyvena praeityje".

"NATO nebėra šaltojo karo mechanizmas. Tai - nauja NATO. Ji nėra susivienijimas šalių, norinčių pradėti karą su Rusija", kalbėjo Lietuvos vadovas.

Paprašytas įvertinti, ar Rusija yra demokratinė valstybė, V. Adamkus sakė, kad "ne visiškai ta žodžio prasme, kokia rusai tai mielai norėtų girdėti". Kartu jis pabrėžė, kad Rusija dideliu greičiu juda ta linkme, jaunesnioji karta yra už demokratiją.

Kalbėdamas apie Lietuvos integraciją į Europos Sąjungą (ES), V. Adamkus sakė, kad tai ilgas kelias, kuriame didžiausią rūpestį jam kelia ekonominiai klausimai.

Prezidentas pakartojo Lietuvos siekį narystės derybas baigti 2002 metais, o 2004 ar 2005-aisiais tapti ES nare.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.