aA
Bronis Ropė Savivaldybių asociacijos prezidentas, Ignalinos meras
Iš daugiau kaip 1 mlrd. savivaldybių skolų - apie pusė yra ilgalaikės paskolos, paimtos įvairiems investiciniams projektams; kita pusė įsiskolinimų yra savivaldybių kreditoriniai įsiskolinimai, tiek įvairiems paslaugų tiekėjams, tiek trumpalaikės paskolos bankams. Taigi, apie pusę milijardo skolų turi būti grąžintos netrukus.

Žinoma, iš principo, Vyriausybės pažadą peržiūrėti mūsų įsiskolinimus reiktų vertinti teigiamai - pagaliau ir savivaldybėms šalies valdžia rodo dėmesį. Juk iki tol mums Vyriausybė sakydavo: pinigų nėra, mes taupome - taupykite ir jūs. Premjero potvarkiu yra sudaryta darbo grupė, į kurią įeina ir du Savivaldybių asociacijos atstovai. Tik neaišku, koks gi bus rezultatas.

Gali ir vėl atsitikti taip, kad Vyriausybė pasakys, taip problemų yra, bet mes negalime padėti. Ponas Lionginas jau dabar aiškina, kad užskaitų padaryti negalima. Tokiu būdu galima nurašyti skolas, tik tuo atveju, jei ir centrinė valdžia būtų skolinga savivaldybėms, ir savivaldybės - centrinei valdžiai. Bet savivaldybės nė kiek neskolingos centrinei valdžiai.

Žinoma, centrinė valdžia galbūt ir galėtų taikyti užskaitas savivaldybėms už skolas Sodrai, energetikams bei kitiems paslaugų tiekėjams ir įstaigoms, kurių steigėja yra Vyriausybė.

Dirbtinai Vyriausybei jokių kliūčių nedarysime. Tačiau jeigu užskaitos bus taikomos tik Vilniaus savivaldybei, merai ketina ypač griežtai pasipriešinti. Juk dalis fizinių asmenų pajamų mokesčio, kurio nesumokėjo Vilniaus savivaldybė, turi būti skiriama kitoms savivaldybėms finansuoti.

70 proc. fizinių asmenų pajamų mokesčio tenka savivaldybėms - iš jų 26 proc. Vilniaus savivaldybei, o 44 proc. kitoms šalies savivaldybėms; likę 30 proc. šio mokesčio atitenka Privalomojo sveikatos draudimo fondui. Taigi, kiekviena savivaldybė turės rimtų pretenzijų tiek buvusiam sostinės merui, premjerui R.Paksui, tiek dabartinei sostinės vadovybei, jei šiai savivaldybei būtų “nurašytos” skolos - kitų savivaldybių sąskaita.

Tiesa, pats Vilniaus meras Artūras Zuokas pareiškė, kad jis “dovanos” skolas centrinei valdžiai, jei šioji suteiktų galimybę savivaldybei disponuoti visa žeme Vilniaus mieste. Be to, mes tikimės, kad šito neleis finansų ministras J.Lionginas. Na, gal R.Paksui ir pavyks “nurašyti” dalį skolų - iš apie 80 mln. Lt Vilniaus savivaldybės nesumokėtų fizinių asmenų pajamų mokesčio; bet visų 420 mln. Lt įsiskolinimų jiems tikrai nepavyks “nurašyti”.

Kita vertus, man keista, kai premjeras kalba apie užskaitas Vilniaus savivaldybei - juk didelė dalis sostinės savivaldybės skolų yra skolos privatiems ūkio subjektams už patiektas paslaugas. Tad kaip gali būti dengiami tokie įsiskolinimai mokesčių mokėtojų pinigais?

Beje, Vilniaus savivaldybė visada vykdė biudžetą, nes visada gaudavo viršplaninių pajamų. Šiemet Vilniaus savivaldybė vėl gavo 3 mln. Lt viršplaninių pajamų, tačiau biudžeto nesiseka vykdyti. Vadinasi, Vilniaus savivaldybės vadovai blogai tvarkosi.

Savivaldybės meta iššūkį R.Paksui

Tai komentuoja:

Salomėja Girijotienė Vilniaus universiteto docentė, Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos patarėja finansų ir ūkio klausimais