aA
Prezidentas Valdas Adamkus ragina parengti valstybės politikos strategiją dėl savižudybių prevencijos.
"Seniai reikalinga valstybės lygio politika šiuo klausimu - strateginė, pagrįsta moksliniais tyrimais, jungianti ir koordinuojanti įvairių žinybų veiklą ir pastangas", sakė šalies vadovas penktadienį, pradėdamas nacionalinę konferenciją "Savižudybių prevencija Lietuvoje".

Prezidentas V. Adamkus klausė susirinkusių, ar ne per lengvai susitaikyta su "savižudžių tautos" vardu, nes istorija rodo, jog Lietuva niekada nebuvo savižudžių kraštas.

"Todėl įvardinti tai neatskiriama lietuviško mentaliteto dalimi, kas retsykiais daroma, - neleistina kapituliacija", sakė V. Adamkus.

Jis pareiškė tikįs, jog ši tendencija laikina, kad ją galima sustabdyti ir nugalėti.

1996 metais 100 tūkst. gyventojų teko 46,4 savižudžio, o 1999 metais šis rodiklis buvo 41.

Pasak prezidento, staigioms gyvenimo permainoms griaunant įprastą tvarką, žmogų užgriūva vis daugiau iššūkių, vis daugiau socialinių problemų, todėl tokiomis sąlygomis kaip niekada svarbi tampa valia gyventi, galia grumtis už savo gyvenimą.

"Mūsų valia ši atmosfera gali atrodyti beviltiška, gniuždanti, destruktyvi. Ir mūsų pastangos bendro gyvenimo aplinką gali padaryti viltingesnę, solidaresnę, labiau palankesnę problemoms spręsti, išeičių ieškoti", kalbėjo Lietuvos vadovas.

Spaudos konferencijoje penktadienį sveikatos apsaugos ministras Raimundas Alekna apgailestavo, kad iki šiol savižudybių problema buvo siejama tik su sveikatos apsaugos sritimi. Jis tikisi, kad ši konferencija turėtų padėti suprasti, kad savižudybės yra itin didelė problema, apimanti daugelį sričių.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas sakė, kad 1996 metais Lietuva pirmavo savižudybių skaičiumi pasaulyje, o nuo 1998 metų savižudybių ėmė mažėti.

Tačiau Vilniaus universiteto Klinikinės ir socialinės psichologijos katedros docentė Danutė Gailienė teigė, kad per pastaruosius penkerius metus beveik 10 kartų padaugėjo mėginimų nusižudyti.

D. Gailienė mano, kad didelį savižudybių skaičių Lietuvoje lemia nestabili ekonominė padėtis, taip pat paplitęs alkoholizmas. Anot jos, su alkoholizmu susiję apie 50 proc. savižudybių.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovas Jose Manoel Bertolete teigė, kad kasmet pasaulyje nusižudo apie 1 mln. žmonių arba po vieną kas 40 sekundžių. Konferencija vyks dvi dienas, joje dalyvauja žymūs Šveicarijos, Suomijos, Norvegijos, Vokietijos, Slovėnijos, PSO bei Lietuvos mokslininkai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.