aA
NATO Parlamentinės Asamblėjos (NATO PA) sprendimas neįvardyti Lietuvos, Slovėnijos ir Slovakijos kaip valstybių, kurios rekomenduojamos pakviesti į NATO 2002 metais, neturėtų būti laikomas pralaimėjimu.
NATO logo
Tai ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė iš Berlyne vykusios NATO PA 46-osios sesijos sugrįžę Liberalų frakcijos atstovas Alvydas Medalinskas, Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos narė Rasa Juknevičienė ir Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovas Gediminas Kirkilas.

Antradienį NATO Parlamentinė Asamblėja Berlyne priėmė rezoliuciją, patvirtinančią aljanso plėtros planus 2002 metais ir rekomenduojančią pakviesti prisijungti visas kandidates, atitinkančias narystės kriterijus.

Iš rezoliucijos buvo išmestas JAV senatoriaus Williamo Rotho (Viljamo Roto) pasiūlymas rekomenduoti 2002 metais pakviesti į Aljansą Lietuvą, Slovakiją ir Slovėniją.

Nors ir neliko Lietuvos vardo, NATO PA rezoliuciją R. Juknevičienė pavadino "didžiuliu žingsniu pirmyn", nes pirmą kartą buvo įvardyta konkreti data, kai NATO turėtų apsispręsti, kurios konkrečios kandidatės atitinka narystės kriterijus.

"Tai pirmasis ne kuluarinis sprendimas", sakė G. Kirkilas.

Seimo delegacijos nariai teigė, jog NATO PA sprendimą neminėti konkrečių valstybių priėmė ne todėl, kad suabejojo jų pasirengimu, bet todėl, kad nenorėjo įžeisti kitų kandidačių.

G. Kirkilas pastebėjo, jog Lietuvos narystės NATO priešininkai gali išnaudoti kai kuriuos prieštaravimus, kuriuos jis pastebėjęs NATO PA sesijoje.

Tai, pasak G. Kirkilo, yra Pietų Europos valstybių interesai, kai kurių Vakarų Europos valstybių neryžtingumas priimti konkrečius sprendimus bei "tam tikra" Baltijos šalių nevienybė.

Nors Seimo delegacijos nariai teigė, jog Lietuvos spaudoje buvo perdėti Baltijos šalių nesutarimai NATO PA sesijoje, tačiau pripažino, jog konkurencija egzistuoja.

A. Medalinskas taip pat pasigenda aiškesnės bendros Baltijos valstybių pozicijos dėl narystės NATO.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.