aA
Lietuvos prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nutarė siūlyti Vyriausybei kitais metais krašto apsaugos sistemos finansavimui skirti 1,95 proc. bendro vidaus produkto (BVP), kaip ir numato anksčiau priimtas įstatymas.
Tai po ketvirtadienį vykusio posėdžio žurnalistams pranešė Tarybos sekretorius, prezidento patarėjo pavaduotojas gynybos klausimais pulkininkas Darius Kalibatas.

"Mūsų valstybė tvirtai nusiteikusi tęsti savo tarptautinių įsipareigojimų vykdymą, ir niekam nesuteiks pagrindo galvoti, kad jie keičiasi", kalbėjo krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius.

Galutinį sprendimą dėl lėšų skyrimo krašto apsaugai turi priimti Vyriausybė bei jam pritarti Seimas.

Peno svarstymams apie galimą gynybos finansavimo sumažinimą mėnesio pradžioje suteikė premjeras R. Paksas, pareiškęs, kad gali būti peržiūrėtas įstatymas, įpareigojantis biudžeto išlaidas gynybos reikmės 2001 metais padidinti iki 1,95-2 proc. BVP.

Pats premjeras po posėdžio sakė, kad "Finansų ministerija pakankamai stipriai dirbo ir yra galimybė šiandien skirti 1,95 proc. BVP bei tęsti tarptautinius įsipareigojimus".

"Į 1,95 proc. telpa ne tik išlaidos Krašto apsaugos ministerijai, bet ir mokslui, studijoms, mokslinėms programoms", sakė R. Paksas.

D. Kalibatas pridūrė, kad į gynybos biudžetą įeina VRM vidaus tarnybos pulkai, pasienio policijos rinktinės ir iš dalies - valstybės mobilizacinis rezervas.

Pasak jo, svarstant biudžetą, buvo kalbama apie švietimą bei mokslą ir numatyta "dalį išlaidų iš KAM biudžeto tiesiai skirti švietimui ir mokslui".

D. Kalibatas negalėjo paaiškinti, kaip konkrečiai bus panaudojamos KAM lėšos, skirtos švietimui ir mokslui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.