aA
Techniniu reisu skridęs keleivinis rusų laineris sekmadienį praėjus vos kelioms sekundėms po pakilimo didžiausiame Maskvos oro uoste užsidegė ir sudužo šalimais esančioje miškingoje vietovėje. Negalutiniais duomenimis, per avariją, kuri lėktuvą ištiko 15 val. 25 min. Maskvos (13 val. 25 min. Lietuvos) laiku, žuvo 14 iš 16 jame buvusių žmonių.
Lėktuvas
Lėktuvas
© Lenta.ru
Teisėsaugos pareigūnai sakė, kad dvi išsigelbėjusios skrydžio palydovės - Tatjana Moisejeva ir Arina Vinogradova, kuriuos avarijos metu buvo lėktuvo galinėje dalyje - išvežtos į ligoninę. Vienos jų būklė sunki, kitos vidutinė.

Šiuo metu gelbėtojai avarijos vietoje rado jau trijų žuvusiųjų kūnus. Keturmotoris Il-86, kuriuo gali skristi iki 350 keleivių, iš Juodosios jūros kurorto Sočio per Maskvą skrido atgal į Sankt Peterburgą.

Užsakomuoju reisu skridusiame Pulkovo avialinijų laineryje buvo tik keturi įgulos nariai, du techniniai darbuotojai ir 10 skrydžio palydovų. Keleivių lėktuve nebuvo. Kitais duomenimis, lėktuve buvo keturi įgulos nariai ir 12 skrydžio palydovų.

Šeremetjevo oro uosto administracinis direktorius Vadimas Sanžarovas, kuris sekmadienį budėjo aerouoste ir tapo lėktuvo kritimo liudininku, sakė, kad avarija įvyko dėl variklių galingumo sumažėjimo kilimo metu.

Pasak jo, lėktuvas 350 km per valandą greičiu atsiplėšė nuo žemės ir ėmė sparčiai kilti į viršų. Tačiau po 200 metrų varikliams pradėjus netekti galingumo, lėktuvas pakrypo į kairiojo sparno pusę ir krito ant žemės. Iškart po to nugriaudėjo sprogimas, tačiau jo galingumas nebuvo didelis, nes laineryje buvo mažai degalų.

Rusijos televizijos NTV žurnalistas sakė matęs, kaip lėktuvas netrukus po pakilimo iš Šeremetjevo-1 oro uosto, kuris paprastai aptarnauja vietos reisus, ėmė kristi uodega į šalimais esanti mišką.

Pasak sostinės teisėsaugos atstovų, lėktuvas iš maždaug 200 m aukščio netoli Dmitrovskojės plento - pagrindinės šiaurinių Maskvos rajonų transporto arterijos - nukrito kildamas tarp Šeremetjevo-1 ir Šeremetjevo -2 oro uostų, turinčių bendrą kilimo taką.

Nugriaudėjus keliems sprogimams, lėktuvas užsiliepsnojo. Ugnį gelbėtojams pavyko užgesinti apie 16 val. Maskvos laiku. Katastrofos vietoje dirba 60 gelbėtojų ir 15 gaisro gesinimų įgulų.

Maskvos regiono ugniagesių tarnybos pareigūnas, kurį citavo "Interfax", sakė, kad nukritus lėktuvui taip pat žuvo du toje vietoje grybavę žmonės. Šiuo metu gelbėtojai jau rado abi sudužusio lėktuvo "juodąsias dėžes".

Incidentas įvyko praėjus vos dienai po to, kai per parodomąjį skrydį atlikusio karinio lėktuvo katastrofą Vakarų Ukrainos miesto Lvovo aerodrome, kuriame vyko aviacijos šventė, žuvo 83 žmonės, ir beveik mėnesiui po to, kai 71 žmogus žuvo Rusijos laineriui Tu-154, kuriuos į Ispaniją vyko atostogauti vaikai, virš Vokietijos ore susidūrus su kroviniu lėktuvu.

60 metrų ilgio Il-86 yra pagrindinis ir saugiausias Rusijos vidutinių reisų lėktuvas. Šiuos lainerius, kurių buvo pagaminta 120, eksploatuoja tik buvusiosios Sovietų Sąjungos oro bendrovės.

Pats didžiausias Il-86, kuris buvo pradėtas eksploatuoti 1980 buvusiojoje Sovietų Sąjungoje, incidentas pastaraisiais metais ištiko 2001 metų rugsėjo mėnesį Dubajaus oro uoste, kur jis buvo privertas atlikti avarinį nutūpimą. Tačiau per šią avariją niekas nenukentėjo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.