aA
Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai) ir Lietuvos liberalų sąjungą (LLS) baigia formuoti vykdomąją valdžią. Trečiadienio vakarą rengiami NS ir LLS aukščiausiųjų partinių organų pasitarimai, kuriuose bus patvirtintos viceministrų, apskričių viršininkų bei jų pavaduotojų kandidatūros.
Pasak NS pirmininko pavaduotojo, socialliberalų frakcijos Seime seniūno Gedimino Jakavonio, NS siūlomų kandidatų pavardės galutinai paaiškės šią savaitę. Trečiadienį spaudos konferencijoje Seime G. Jakavonis sakė, jog preliminarios kandidatų pavardės jau yra pateiktos susipažinti ministrui pirmininkui Rolandui Paksui bei ministrams.

Nors dėl jų trečiadienio vakarą galutinai turi apsispręsti Naujosios sąjungos prezidiumas, G. Jakavonis spaudos konferencijoje išvardijo kelias kandidatūras.

Į ūkio viceministrus socialliberalai siūlo buvusį energetikos ministrą Arvydą Leščinską ir buvusį ūkio viceministrą Viktorą Valentukevičių, finansų - už NS rinkimų kampanijos finansus atsakingą Artūrą Laučių, užsienio reikalų - diplomatę, buvusią finansų viceministrę Dalią Grybauskaitę.

Vidaus reikalų - Ekonominės plėtros agentūros direktorių Ramūną Darulį, teisingumo - Teisės akademijos docentą ir knygos "Socialliberalizmas" autorius Alfonsą Vaišvilą, sveikatos - Varėnos ligoninės chirurginio skyriaus vedėją Edvardą Bartkevičių, aplinkos apsaugos - buvusį vienos Vilniaus vidurinių mokyklų direktorių Rimantą Aliukonį.

Socialliberalai savo atstovus deleguos į 13 viceministrų, 6 iš 10 apskričių viršininkų bei 3 apskričių viršininkų pavaduotojų postus. Socialliberalai savo atstovus deleguos į Klaipėdos, Šiaulių, Alytaus, Marijampolės, Telšių ir Tauragės apskričių viršininkus. Kandidatai, pasak G. Jakavonio, buvo atrenkami pagal tris svarbiausius kriterijus - partiškumo, kompetencijos bei pagal sugebėjimą dirbti komandoje.

A. Zuoko teigimu, į 40 viceministrų postų liberalai ir socialliberalai deleguos po 11-12 savo kandidatų. 3 viceministrų postai bus skirti Centro sąjungai, 2 - Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungai ir po vieną Lenkų rinkimų akcijos (LLRA) bei prezidento Valdo Adamkaus pasiūlytiems viceministrams.

Iš 10 apskričių liberalams atitenka keturių - Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Utenos apskričių viršininkų postai, o taip pat keturi apskričių viršininkų pavaduotojų postai Klaipėdos, Šiaulių, Marijampolės ir Alytaus apskrityse.

Liberalų ir socialliberalų partneriams moderniesiems krikščionims demokratams turėtų atitekti Telšių apskrities viršininko pavaduotojo postas, o centristams - Kauno apskrities viršininko pavaduotojo postas. Į šį postą taip pat pretenduoja ir socialliberalai. Lenkų rinkimų akcijos atstovams pagal ankstesnį susitarimą būtų skirtas Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojo postas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.