aA
Portugalija remia Lietuvos siekius įstoti įs Europos Sąjungą ir NATO, ir kviečia Lietuva toliau vykdyti ekonomines reformas. Tai šeštadienį Austrijos Zalcburgo mieste Lietuvos vadovui Valdui Adamkui pareiškė Portugalijos prezidentas Prezidento Jorge Sampaio.
V.Adamkus
V.Adamkus
© DELFI
Tai buvo pirmasis nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos ir Portogalijos vadovų aukščiausiojo lygio susitikimas.

Kaip BNS sakė Lietuvos prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė, pokalbyje J.Sampaio pabrėžė, jog Portugalija niekada nepripažino Sovietų Sąjungos įvykdytos Lietuvos okupacijos ir aneksijos, ir šiuo metu tvirtai remia Lietuvos siekius įstoti į ES ir NATO.

V.Adamkus pokalbyje akcentavo, kad Lietuvai svarbi Portugalijos, kaip palyginti jaunos ES narės, patirtis. Portugalija į tuometinę Europos Bendriją įstojo 1986 metais.

J.Sampaio domėjosi, su kokiomis problemomis susiduria Lietuva, siekdama ES narystės, ir ragino toliau vykdyti ekonomines reformas, ypač žemės ūkio pertvarką.

V.Adamkus supažindino Portugalijos prezidentą su Lietuvos pastangomis derantis dėl narystės Europos Sąjungoje, Lietuvos santykių su kaimyninėmis valstybėmis politika, bendradarbiavimu su Rusijos Kaliningrado sritimi.

Abiejų valstybių vadovai sutarė, kad atsižvelgiant į Lietuvos būsimąjį įstojimą į ES ir NATO, būtina geriau išnaudoti bendradarbiavimo galimybes politikos, verslo ir prekybos, kultūros sferose.

Pernai Lietuvos ir Portugalijos prekybos apyvarta siekė 20 mln. JAV dolerių (80 mln. litų), Lietuvos eksportas į Portugaliją siekė 6 mln. JAV dolerių, importas iš šios šalies – 14 mln. JAV dolerių.

Pagal investicijas Lietuvoje Portugalija užima 13 vietą tarp ES šalių, šiuo metu Lietuvoje veikia 6 portugališko kapitalo įmonės, investavusios 0,4 mln. JAV dolerių (1,38 mln. litų).

Lankydamasis Zalcburge su dviejų dienų darbo vizitu, V.Adamkus šeštadienį taip pat dalyvavo penkiašaliame susitikime su Austrijos prezidentu Thomas’u Klestiliu, Latvijos prezidente Vaira Vyke-Freiberga, Estijos prezidentu Arnoldu Ruuteliu ir Portugalijos prezidentu J.Sampaio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.