aA
Tarptautinės saugumo pajėgos turės būti Afganistane dar ir kitais metais, tačiau Berlynas nepritars galimam karių dislokavimui už sostinės Kabulo ribų, penktadienį pareiškė Afganistane viešintis Vokietijos gynybos ministras Peteris Struckas (Pėteris Štrukas).
afghanistan kabul children
Šis vizitas Afganistane yra pirmoji naujojo Vokietijos gynybos ministro užsienio kelionė. Praėjusią savaitę P.Struckas šiame poste pakeitė Rudolfą Scharpingą.

P.Struckas taip pat pareiškė, jog Vokietija "gali būti" paprašyta perimti vadovavimą Tarptautinėms saugumo pagalbos pajėgoms (TSPP), kai gruodžio mėnesį baigsis Turkijos vadovavimokadencija. Tačiau ministras nesakė, ar Vokietija sutiks imtis šio vaidmens.

Vienos dienos vizito Afganistane metu P.Struckas vedė derybas su Afganistano prezidentu Hamidu Karzai (Hamidu Karzajumi) ir gynybos ministru Mohammadu Qasimu Fahimu. Jis taip pat susitiko su kai kuriais iš 1050-ies vokiečių kareivių, sudarančių antrąjį pagal dydį TSPP kontingentą.

TSPP taikdariai nuo praėjusio gruodžio patruliuoja Afganistano sostinėje. H.Karzai nuolat ragino, kad TSPP kariai būtų dislokuoti ir už Afganistano sostinės ribų esančiose vietovėse, kuriose jo vyriausybė teturi ribotą įtaką. Tačiau Afganistano prezidento raginimai iki šiol liko neišgirsti.

"Mes nematome galimybės išplėsti Vokietijos pajėgų mandatą už Kabulo ribų", - sakė P.Struckas. Tačiau jis pritarė ketvirtadienį paskelbtam dabartinio TSPP vado generolo majoro Akino Zorlu pareiškimui, kad taikdariai turės likti Kabule ir po gruodžio mėnesio, kai baigsis dabartinis jų mandatas.

"Mano nuomone, (TSPP misija) turi tęstis ilgiau negu iki gruodžio 20-osios", - sakė P.Struckas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.