aA
Lenkijos ir Prancūzijos žemės ūkio ministrai penktadienį sutarė, jog Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio subsidijų reformos neturėtų būti siejamos su planuojama bloko plėtra 2004 metais.
Europos Sąjunga
"Lenkija griežtai atskiria du klausimus - narystės derybas ir diskusijas dėl Bendrosios žemės ūkio politikos", - per bendrą spaudos konferenciją su kolega iš Prancūzijos Herve Gaymard'u (Erve Geimaru) sakė Lenkijos žemės ūkio ministras Jaroslawas Kalinowski.

Europos Komisija (EK) kiek anksčiau šį mėnesį paskelbė apie planuojamą BŽŪP, kuriai šiuo metu skiriama beveik pusė 90 mlrd. eurų siekiančio metinio ES biudžeto, reformą, kuria siekiama nutraukti sąsają tarp ūkininkų produkcijos kiekio ir jų gaunamų tiesioginių išmokų dydžio.

"Nėra normalu ir tinkama pradėti tokias diskusijas, kokios vyko...tik tam, kad per kelis mėnesius būtų įvykdyta BŽŪP reforma, siekiant sudaryti sąlygas naujų narių priėmimui", - pareiškė H.Gaymard'as, kuriam kelionė į Lenkiją buvo pirmasis užsienio vizitas.

Dešimt šalių, įskaitant Lenkiją, tikisi iki šių metų pabaigos užbaigti narystės derybas ir 2004 metais būti pasirengusios įstoti į ES.

"Nematau jokio reikalo šiandien keisti tvarkaraštį ir nemanau, jog kai kurių žmonių įsitikinimas, kad BŽŪP gali būti reformuota be naujų valstybių, yra teisingas", - pridūrė jis.

Didžiausią paramą žemės ūkiui ES gaunanti Prancūzija griežtai priešinasi EK ketinimams nedelsiant pradėti BŽŪP reformą, teigdama, kad 1999 metais, kai ministrai sutarė reformuoti BŽŪP, jie pasižadėjo nekeisti sistemos iki 2006 metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.