aA
Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas įstūmė Europos Sąjungą (ES) į nepalankią derybinę poziciją Kaliningrado klausimu, rašo įtakingas JAV verslo ir finansų dienraštis "The Wall Street Journal".
Jacques Chirac
Jacques Chirac
"Chiraco Jalta", - taip dienraščio redakciniame straipsnyje apibūdinamas praėjusią savaitę Sočyje įvykęs Prancūzijos ir Rusijos valstybių vadovų susitikimas. Šis pavadinimas yra aliuzija į 1945 metais, besibaigiant Antrajam pasauliniam karui, Krymo kurorte Jaltoje įvykusį tuometinių Sovietų Sąjungos, JAV ir Didžiosios Britanijos lyderių susitikimą, kuriuo buvo patvirtintas pasidalinimas įtakos sferomis pokario Europoje.

"Galbūt kaltas Juodosios jūros klimatas, kuris verčia Vakarų lyderius užimti tokią palankią Rusijai poziciją. Kaip ten bebūtų, ES buvo nemaloniai nustebinta Prancūzijos prezidento Jacques'o Chiraco per jo pastarąjį susitikimą su prezidentu Vladimiru Putinu.", - rašo laikraštis.

Po susitikimo su V.Putinu Prancūzijos lyderis, kalbėdamas apie Lietuvos ir Lenkijos planuojamą vizų įvedimą Rusijos Kaliningrado srities gyventojams, pareiškė, kad tokia "sistema, kuri būtų primesta rusams, keliaujantiems iš vienos jų valstybės dalies į kitą, yra nepriimtina" ir kvietė priimti sprendimą, kuris "nepažemins Rusijos".

Europos Komisijos atstovai yra pareiškę, kad dėl Kaliningrado srities būtina siekti sprendimo, kuris nepažeistų Lietuvos ir Lenkijos suverenumo ir Šengeno sutarties reikalavimų.

"Kaliningradas yra svarbus išbandymas, kuris parodys, ar sugebės Europos Sąjunga vykdyti griežtą politiką ir taip įveikti kliūtį sėkmingai plėtrai", - rašo "The Wall Street Journal".

Dienraštis, pastebėdamas, kad Maskvos spaudimas Europos Sąjungai yra "rusiška jėgos politika", pabrėžia, kad "skirtingai nuo JAV, ES neturi dešimtmečių patirties esant šitokioms diplomatijos sąlygoms".

"Iš tiesų, ponas Chiracas tikriausiai norėjo pademonstruoti savo ypatingus draugystės ryšius su ponu Putinu, Prancūzijos lyderis susitikimo metu taip pat atsisakė tradicinės Paryžiaus pozicijos, kuri iki šiol duodavo rezultatus, - kritikuoti žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje", - rašoma laikraštyje.

"Šita pasenusi prancūziško diplomatinio teatro versija tik pakenks ilgalaikiams Prancūzijos tikslams", - rašo dienraštis.

Anot vedamojo, J.Chiracas "privalo žengti aiškų žingsnį link ES pozicijos, kurios blokas tvirtai laikėsi bent jau iki nesėkmingos Prancūzijos prezidento intervencijos, savo pagrįstos pozicijos, nukreiptos prieš stiprų Rusijos spaudimą Kaliningrado klausimu".

Vykdydama ES duotą įsipareigojimą suderinti vizų režimą su Šengeno erdvės sutarties reikalavimais, kitų metų sausį Lietuva panaikins vizų lengvatas per šalį važiuojančių Rusijos traukinių keleiviams, o nuo 2003 metų liepos 1 d. vizos bus reikalingos ir Kaliningrado srities gyventojams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

Analogiškų priemonių kitąmet imsis ir Lenkija.

Kaip vieną galimų sprendimų, Lietuva siūlo išduoti Kaliningrado srities gyventojams ilgalaikes daugkartines pigias vizas, tačiau Rusija prieštarauja principui, kad jos piliečių susisiekimui tarp dviejų šalių reikės vizų.

Lietuva ir Lenkija visateisėmis ES narėmis tikisi tapti 2004 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.