aA
Jungtinės Valstijos trečiadienį patyrė nesėkmę, bandydamos užblokuoti kankinimus draudžiančios Jungtinių Tautų (JT) sutarties projektą. Pagal šią sutartį JT turėtų atlikti inspekcijas tokiose kalinimo įstaigose, kaip Kubos Gvantanamo įlankoje esanti JAV karinė bazė, kurioje laikomi Talibano ir "al Qaeda" belaisviai.
JT Ekonominė ir socialinė taryba (EST) iš pradžių atmetė JAV pasiūlymą grąžinti šią sutartį papildomam svarstymui. Po to EST patvirtino šią sutartį, balsuodama už ją 35 prieš 8 balsus, 10-čiai narių susilaikius. Sutartis buvo pasiųsta JT Generalinei Asamblėjai, kuri ją aptars vėliau šiais metais.

Kad ši sutartis įsigaliotų, ją turės pasirašyti ir ratifikuoti pakankamas šalių vyriausybių skaičius. Šis būtinas skaičius nustatomas pačioje sutartyje, kuri buvo rengiama pastaruosius 10 metų.

"Tai didelis Jungtinių Valstijų pralaimėjimas. Išties sunku suprasti, kodėl JAV veikia prieš žmogaus teises ir prieš tokį didelį savo sąjungininkų skaičių", - pareiškė Joanna Wechsler, kuri atstovauja sutartį remiančiai žmogaus teisių organizacijai "Human Rights Watch", įsikūrusiai Niujorke.

Ši sutartis papildys prieš 13 metų priimtą konvenciją prieš kankinimus ir žiaurų, nežmonišką bei žeminantį orumą elgesį ir bausmes. Sutarties projektas buvo rengiamas dešimt metų vykusių derybų metu. Projekte numatoma sukurti tarptautinę visų įkalinimo vietų inspekcijų sistemą.

JAV yra pasirašiusios ir ratifikavusios konvenciją prieš kankinimus, tačiau dabar pabandė blokuoti sutartį, pasiūlydamos grąžinti projektą papildomam svarstymui. Teisių apsaugos organizacijos apibūdino šį Amerikos pasiūlymą kaip "mirties bučinį" ir įrodinėjo, kad jį priėmus, sutartis bus pasmerkta - ją paprasčiausiai sužlugdys begalinėmis kalbomis.

Tuo tarpu Amerikos atstovai nurodo dvi tokio elgesio priežastis. Visų pirma Vašingtonas būgštauja, kad dabartinis sutarties variantas pažeis kai kurių Amerikos valstijų teises, nes leis atlikti jų įkalinimo vietų inspekcijas, nepaklausus vietos valdžios leidimo.

Antroji priežastis ta, kad JAV prezidento George'o W.Busho administracijai nesinori leisti pašalinių asmenų į talibų belaisvių ir "al Qaeda" kovotojų kalinimo vietas, visų pirma į Kubos Gvantanamo įlankoje esančią bazę, kuri anksčiau šias metais jau buvo sukėlusi visuotinę kritiką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.