aA
Įžymiosios lėlės Barbės gamintojai negali uždrausti danų grupės dainos, kuria pašiepiama ši plastmasinė mergina, trečiadienį nusprendė JAV teismas.
Lėlė Barbie
San Francisko 9-osios administracinės teismo apygardos apeliacinis teismas atmetė žaislų gamintojos "Mattel" pretenzijas dėl autorinių teisių pažeidimo, kurios buvo reiškiamos danų grupei "Aqua".

"Mattel" teisininkai tvirtino, kad 1997-aisiais pasirodęs grupės hitas "Barbie Girl", kurio vaizdo klipe dainininkė vaizduoja Barbę, klaidina vartotojus ir gadina lėlės įvaizdį.

Minėtame klipe Barbė vadina save "baltapūke mergše" ir skanduoja: "Plastmasinis gyvenimas - tai fantastiška".

Apeliacinis teismas nusprendė, kad "Aqua" dainą gina JAV Konstitucijos 1-oji pataisa dėl žodžio laisvės, nes "Barbie Girl" yra parodija ir komentaras socialine tema.

Atsakovu "Mattel" buvo nurodžiusi įrašų kompaniją "MCA Records" ir kitus "Universal Music" padalinius. "Universal Music" yra dukterinė prancūzų žiniasklaidos giganto "Vivendi Universal" bendrovė.

Trijų teisėjų kolegija vienbalsiai paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą nepatenkinti "Mattel" ieškinio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.