aA
Teismo medicinos institute pradėjo veikti pusę milijono litų kainavęs DNR analizatorius, kuris leis daug greičiau ir tiksliau nustatyti žuvusių asmenų tapatybes ir atlikti tėvystės tyrimus. Teismo medicinos instituto direktoriaus Alvydo Pauliukevičiaus teigimu, modernus DNR analizatorius palengvins ekspertų darbą.
Biochemija
Prieš savaitę Teismo medicinos instituto (TMI) prie Teisės universiteto įsigyta automatinė DNR analizavimo sistema turėtų gerokai paspartinti baudžiamųjų bylų tyrimą, kuriose itin didelę reikšmę turi žmogaus tapatybės nustatymas.

Iki šiol asmens tapatybės nustatymas pagal kiekvienoje gyvoje ląstelėje (plauko, seilių) esančią dezoksiribonukleino rūgštį (DNR) užtrukdavo apie 4 valandas. Naujoji pusę milijono litų kainavusi aparatūra tai padaro per pusvalandį. Be to, daug didesnis šio šiuolaikiško kompiuterizuoto aparato patikimumas. Tai itin aktualu nustatant tėvystę.

Įdiegus šią sistemą teisėsaugos pareigūnai galės kaupti tikslesnę nei pirštų antspaudų - DNR duomenų bazę.

Ne visada įmanoma

TMI vadovas Alvydas Pauliukevičius LŽ sakė, kad yra daug pigesnis būdas identifikuoti asmenį pagal dantų formulę, tačiau tai ne visada efektyvu ir įmanoma.

Pavyzdžiui, radus nužudytų buvusio "Mažeikių naftos" vadovo Gedemino Kiesaus, jo sūnaus Valdo ir vairuotojo Alfonso Galmino kūnus be galvų TMI Serologijos ir DNR laboratorijos ekspertams teko nemažai paplušėti nužudytųjų tapatybes nustatant iš plaukų liekanų ir kitų mažyčių dalelių. Visą identifikavimo procesą ekspertai atliko sena aparatūra. Vieno mėginio tyrimas užtrukdavo maždaug 4 valandas.

Modernus DNR analizatorius, konkurso būdu įsigytas iš kompanijos "Applied Biosystems", atliks nemažą dalį ekspertų darbo. Per pusvalandį iš mėginio lazeriu surinktus duomenis išanalizuoja kompiuteris. Vienu metu šia aparatūra galima tirti 96 mėginius.

Teisė palaidoti

DNR analizatoriaus efektyvumu ir būtinumu TMI vadovas Pauliukevičius įsitikino šiemet gegužės pabaigoje dalyvaudamas 14-oje Interpolo konferencijoje, skirtoje katastrofų aukų identifikavimui, Lione (Prancūzija).

Pasakodamas apie šioje srityje įvairiose pasaulio šalyse taikomas naujoves, Pauliukevičius pabrėžė, kad net turtinga ir ekonomiškai išsivysčiusi valstybė - JAV po rugsėjo 11-osios teroro akto iki šiol negali nustatyti visų žuvusiųjų tapatybės.

"Atrodo, tokia galinga valstybė turi reikiamos aparatūros, pakankamai lėšų, tačiau net jie negali identifikuoti visų aukų. Beje, kaip ir vokiečiai, virš kurių žemės prieš keletą savaičių susidūrė du lėktuvai. Žuvusiųjų per 70, o visų tapatybės nustatyti jie kol kas negali", - teigė Pauliukevičius.

TMI vadovas sakė suprantąs ir per katastrofas nukentėjusius, ir lietuvių šeimas, norinčias turėti artimųjų kapą, kur galėtų pasodinti gėlę, uždegti žvakę, pasimelsti. "Tai jų artimas žmogus, todėl žmonės turi teisę turėti bent mažą jo kūno dalelę, ją palaidoti ir lankyti. Jie to nori, o mes stengiamės iš paskutinių pagal esamas galimybes šiems asmenims padėti", - sakė Pauliukevičius.

Rankos ir smegenys

Anot Pauliukevičiaus, TMI gali pasiūlyti tik vieną prekę - specialistų rankas ir smegenis. Tačiau likusia dalimi - pakankamu finansavimu, turėtų rūpintis valstybė.

Kol kas instituto darbuotojai dažniausiai priversti dirbti senais metodais, todėl tyrimai užtrunka gana ilgai - nuo savaitės iki kelių mėnesių. Instituto darbuotojai stebisi, kad atsakingas užduotis atliekant pasenusia aparatūra iš jų laukiama rezultatų, atitinkančių vakarietiškus standartus.

"Norint gauti gerus ir operatyvius rezultatus reikia pinigų. Moderni aparatūra tai lyg investicija į ateitį, nes mūsų instituto išvadose negali būti dviprasmybių, ypač kalbant apie kriminalinius nusikaltimus", - teigė direktorius. Tada, jo manymu, teisėsaugininkai susilauktų mažiau priekaištų dėl praloštų bylų, o Lietuvai nereikėtų mokėti kompensacijų laimėjusiems Europos ėmogaus Teisių Teisme Strasbūre.

Dvejonės dėl vaikų

Pasak TMI Serologijos ir DNR laboratorijos ekspertės Kristinos Savanevskytės, įsigijus naująją aparatūrą, bus daug greitesni ir tikslesni tėvystės nustatymai. Į TMI besikreipiančios moterys, siekdamos gauti alimentų iš numanomo savo vaiko tėvo, dabar turėtų susimąstyti: o jeigu paaiškės, kad atžala ne to vyriškio?

Anot eksperčių, dažni atvejai, kai moterys nusivilia jų pačių inicijuotais DNR tyrimais.

Nors per metus padaroma maždaug 160 tėvystės nustatymo tyrimų, dažniausiai tėvystę nustatyti nori vyrai, net slapta nuo žmonų.

Kaip tai padaryti? Užtenka mažiausios jos kūno dalelės, kraujo, seilių ar plauko, net nuorūkos, atsivesti vaiką ir - tyrimai garantuoti. Tik už paslaugas reikia sumokėti beveik 600 litų. O abejonės vyrams kyla kartais vien kaimynui užsiminus, kad vaikas ne itin panašus į tėvą.

Būta ir tokio atvejo, kai moteris, norėdama per teismą išsireikalauti alimentų, atvedė vyriškį padaryti tėvystės testo. Paaiškėjo, kad jis tikrai ne vaiko tėvas, kaip ir antras atvestas, ir trečias. Vėliau moteris prisiminė apie vienkartinį meilės nuotykį, kurio vaisiumi ir tapo mažylis.