aA
Įkalinti narkotikų gamintojai apsimeta silpnapročiais ir laido užuominas apie milžiniškus kyšius, bet vieno jų suėmimą prokuratūrai užvakar vis dėlto pavyko pratęsti.
Šių metų pavasarį ir vasarą Kauno teisėsaugos pareigūnams pavyko surasti tris narkotinių ir psichotropinių medžiagų laboratorijas. Savanorių prospekte esančiame angare chemikai mėgėjai gamino amfetamino sudedamąją medžiagą, Jonavos rajone, nuošalioje sodyboje, amfetaminas buvo išgryninamas, o Kauno rajono Lapių gyvenvietėje štampuojamos "Ecstasy" tabletės.

Apygardos prokuratūros darbuotojai nustatė, kad prie šio nelegalaus verslo vienaip ar kitaip prisidėjo 13 asmenų. Bylos tyrimas dar nebaigtas, o suimtieji, kuriems gresia rūsčios bausmės, ieško būdų išsiveržti į laisvę. Ir kai kuriems pavyksta.

Laisvė

Lapkričio 16 d. iš tardymo izoliatoriaus į namus grįžo 37 metų Kęstutis Jurkševičius. Vartus į laisvę šiam nepaprastam baudžiamosios bylos personažui atvėrė Apeliacinis teismas, panaikinęs Kauno apygardos teismo nutartį. Šia nutartimi K.Jurkševičiui kardomasis kalinimas buvo pratęstas iki kitų metų pradžios. Kreipęsis į aukštesnę instanciją K.Jurkševičius nurodė, kad prastai jaučiasi ir serga psichikos liga, be to, turi žmoną bei du vaikus. Šeimą reikia išlaikyti.

Svarus argumentas - kad jis nėra teistas, neturi jokių ryšių užsienyje ir negali daryti įtakos tolesnei bylos eigai. To pakako, kad K.Jurkševičius laimėtų pirmąją pergalę. Prokuratūra suspėjo daiktus susipakavusiam ir su kameros draugais atsisveikinusiam K.Jurkševičiui skirti namų areštą.

Dabar vyriškis teismo laukia savo bute Šiaurės prospekte ir kiekvieną dieną nuo 11 iki 13 val. gali apsilankyti artimiesiems dovanotame name Savanorių prospekte bei apžiūrėti šalia esantį angarą, kuriame turėjo veikti iki tol Lietuvoje neregėto dydžio amfetamino gamybos linija.

Ligonis

Vasario mėnesį aptiktas amfetamino fabrikėlis tapo didelės operacijos pradžia. Po kelių dienų buvo suimtas K.Jurkševičius.

Puikiai žinodamas, kokia atsakomybė gresia už tokią veiklą, vyriškis ėmė ieškoti kelių, kaip išvengti atsakomybės. Per apklausas jis staiga dėl prastos sveikatos prarasdavo atmintį. K.Jurkševičiui buvo paskirta teismo psichiatrinė ekspertizė.

Oficialios medikų išvados iki šiol nėra, tačiau sprendžiant iš to, kad vyriškis Utenos ligoninėje neužsibuvo, jį teks pripažinti pakaltinamu. K.Jurkševičius anksčiau skundėsi depresinio pobūdžio susirgimais.

LŽ duomenimis, K.Jurkševičius ieškojo ir kitų būdų išvengti atsakomybės. Tą patvirtino ir Kauno apygardos prokuroras Paulius Jablonskas.

"Kalbos apie tai vyko. Manau, kad buvo mėginama surasti priėjimą. Per apklausas ant popieriaus lapelio jis rašydavo kažkokius daugiaženklius skaičius, čia pat juos užtušuodavo ir užsimindavo apie galimybes gyventi erdviame name", - sakė prokuroras.

Šramas

Ieškoti kelių į laisvę panašiais metodais mėgina ir kita įkalinta spalvinga asmenybė - 36 metų Kęstutis Miliauskas, pravarde Šramas. Vyriškis sulaikytas rugsėjo mėnesį, kai narpliojant amfetamino imperijos voratinklį Kauno rajone, Lapėse įsikūrusio Egidijaus Jakučionio namuose, buvo aptikta "Ecstasy" tablečių gamybos įranga. Šeimininkas tvirtino, kad narkotikai čia nebuvo gaminami, tačiau ekspertai iš narkotinių bei kitų medžiagų likučių nustatė, jog gamyba jo namuose vis dėlto vyko. Spėjama, kad laboratorija galėjo veikti jau kelerius metus ir pagaminti 100-150 tūkst. "Ecstasy" tablečių.

Demaskavus šį fabrikėlį netrukus įkliuvo ir K.Miliauskas.

Lė duomenimis, K.Miliauskas savo laisvę įkainojo 100 tūkst. Lt. Tokią sumą jis rengėsi pasiūlyti teisėsaugos darbuotojams. K.Miliauskas ieškojo "savo" žmogaus ir prokuratūroje.

Bylą tiriančių pareigūnų žiniomis, vėliau Šramas sumą padidino - tinkamam prokurorui ketino pasiūlyti 250 tūkst. Lt. Tačiau dėl nežinomų priežasčių planai liko neįgyvendinti: kyšio niekas nepasiūlė, nors pareigūnai tam jau buvo pasirengę.

Šį pirmadienį Kauno apylinkės teismas prokuratūros prašymu K.Miliausko suėmimą pratęsė dar dviem mėnesiams. Neabejojama, kad ši nutartis bus apskųsta aukštesnei instancijai. Koks sprendimas bus priimtas, sunku prognozuoti. Pirmadienį teismo posėdyje, be kitų K.Miliausko likimą švelninančių aplinkybių, gynyba prisiminė ir faktą, kad į laisvę jau išleistas vienas šios bylos herojų - K.Jurkševičius. Anot gynėjų, jei paleistas vienas, reikia išleisti ir antrą.