aA
Simono Wiesenthalio centro biuro Jeruzalėje vadovas Efraimas Zuroffas pareikalavo, kad Estijos saugumo policija surengtų naują tyrimą ir išaiškintų, kokį vaidmenį suvaidino 36-ojo Estijos policijos bataliono 17 dalyvių per žydų žudymus Baltarusijoje 1942 metais.
Efraimas Zuroffas
© BNS foto
E.Zuroffas nusiuntė antradienį Estijos saugumo policijos generaliniam direktoriui Jūri Pihliui laišką, kuriame pareikalavo, kad policija atšauktų savo antradienį padarytą pareiškimą ir nedelsdama nuodugniai ištirtų veiklą asmenų, kurių pavardės nurodytos sąraše, S.Wiesentalio centro perduotame Estijai.

Saugumo policijos sekretorius spaudai Olari Valtinas, komentuodamas kaltinimus Estijos policininkams dalyvavus nužudant 1942 metų rugpjūčio 7 dieną Baltarusijos Novogrudoko mieste 2,5 tūkst. žydų, sakė jog jo žinyba neturi duomenų, kad 36-asis Estijos policijos batalionas dalyvavo šiame nusikaltime ar buvo susijęs su kitais kariniais nusikaltimais.

"Neprofesionalios ir nekompetentingos šio klausimo tyrimo išvados kelia rimtų abejonių, ar sugebės saugumo policija reikiamai ištirti nacistinių nusikaltimų iš Estijos veiklą, - pranešė E.Zuroffas pareiškime, perduotame agentūrai BNS. - Tokiomis sąlygomis sunku patikėti, kad Estijoje kada nors būtų atiduotas teisti bent vienas nusikaltėlis, susijęs su Holokaustu Estijoje. Raginu jus nedelsiant atšaukti savo pareiškimą ir rimtai tirti šiuo atvejus".

E.Zuroffas pažymėjo, jog saugumo policijos pareiškimas prieštarauja Karinių nusikaltimų tyrimo komisijos, sudarytos ankstesnio prezidento Lenarto Merio iniciatyva ir užrašiusios savo raporte, kad 36-asis policijos būrys dalyvavo žydų iš Baltarusijos Novogrudoko miesto žudymuose, išvadoms.

Šį prieštaravimą policijai nurodė ir JAV ambasados Taline sekretorius spaudai Thomas Hodgesas.

"Saugumo policijos pareiškimas, atrodo, prieštarauja komisijos išvadoms", - sakė antradienį T.Hodgesas.

"Dėl antrojo etapo (1941-1945 metų) komisijos išvados baigiamojoje dalyje pasakyta: "36-asis policijos batalionas 1942 metų rugpjūčio 2 dieną dalyvavo surenkant ir sušaudant beveik visus žydus, likusius Novogrudoko mieste",- pažymėjo T. Hodgesas.

Estijos saugumo policija pradėjo tirti 16 žmonių veiklą Antrojo pasaulinio karo metais po to, kai Simono Wiesenthalio centro atstovas E.Zuroffas perdavė policijai sąrašą 16 asmenų, kurie, centro duomenimis, dalyvavo akcijose prieš žydus.

Saugumo policija nustatė, jog visi 16 į E.Zuroffo sąrašą įtrauktų žmonės tarnavo 36-ajame Estijos policijos batalione ir buvo apdovanoti su kitais 26 šio bataliono nariais II laipsnio Geležinio kryžiaus ordinu.

Dokumentais patvirtinta, jog 1942 metais nuo lapkričio 19 iki gruodžio 23 dienos 36-asis Estijos policijos batalionas buvo Stalingrado apylinkėse, ir visi šio bataliono kariai buvo apdovanoti už drąsą mūšyje prie Stalingrado, sakė Saugumo policijos darbuotojai.

"Tačiau dėl Estijos policininkų kaltinimų dalyvavus nužudant 1942 metų rugpjūčio 7 dieną Baltarusijos Novogrudoko mieste apie 2,5 tūkst. žydų, saugumo policija neturi duomenų, kad 36-asis policijos batalionas dalyvavo šioje akcijoje arba buvo susijęs su kitais kariniais nusikaltimais", - sakė O.Valtinas.

Pasak jo, nėra jokių dokumentų, patvirtinančių, kad nusikaltimai Novogrudoke ir Estijos policininkų apdovanojimas II laipsnio Geležinio kryžiaus ordinu kaip nors tarpusavyje susiję.

Spaudos konferencijoje liepos 10 dieną Taline E.Zuroffas pareiškė, jog perdavė Estijos policijai 17-os pavardžių sąrašą. Pačios policijos duomenimis, sąraše nurodyti 16 žmonių. Nė vienas jų dabar Estijoje negyvena. Keturi iš paminėtųjų sąraše žuvo mūšiuose per Antrąjį pasaulinį karą. Penki mirė po karo. Duomenų apie kitų gyvenamąją vietą ar galimą mirtį saugumo policija taip pat neturi.

Ankstesnio Estijos prezidento L.Meri iniciatyva 1998 metais buvo sudaryta komisija tirti kariniams nusikaltimais, padarytiems po 1940 metų, kai Estiją okupavo buvusi Sovietų Sąjunga.

Komisijai vadovauja žinomas Suomijos politikas Maxas Jakobsonas, be to, jos darbe dalyvauja buvęs Danijos užsienio reikalų ministras Uffe Ellemannas-Jensenas ir žinomas JAV politologas Polas Globe'as.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.