aA
Tarptautinių pratybų "Rescuer-Medceur 2002" vadas JAV karinio laivyno kontradmirolas Davidas Hartas vertina jas labai gerai ir negaili pagiriamųjų žodžių Lietuvai, vadovavusiai pratyboms trijose Baltijos valstybėse.
"Comfort", laivas, ligoninė
© DELFI
Trečiadienį Karinių jūrų pajėgų (KJP) štabe Klaipėdoje vyko liepos 15 dieną prasidėjusių mokymų uždarymo ceremonija. Joje D.Hartas sakė, kad pagrindiniai pratybų tikslai buvo įgyvendinti.

"Dirbome kartu su nevyriausybinėmis, valdžios institucijomis bei vietos valdžia, civilinėmis struktūromis, gelbėjimo organizacijomis, vykdėme užduotis pagal griežtą karinį scenarijų", - kalbėjo D.Hartas.

Vienu metu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vykusiose pratybose dalyvavo 3,5 tūkst. karių iš 12 valstybių: Baltarusijos, Danijos, Estijos, JAV, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Rusijos, Švedijos, Ukrainos ir Vokietijos.

Lietuvos karinių jūrų pajėgų štabe įsikūręs Jungtinių pajėgų štabas, kurio didžiąją dalį sudarė Lietuvos ir JAV atstovai, kovojo su kompiuteriais simuliuojamomis stichinėmis nelaimėmis. Taip pat iš štabo buvo vadovaujama Estijoje bei Latvijoje vykdytoms pratybų užduotims.

Pratybų dalyviai mokėsi veikti kartu kaip Jungtinis pajėgų štabas, koordinuoti daugianacionalinio civilių ir kariškių junginio darbą likviduojant stichinių nelaimių padarinius.

Vienu metu trijose Baltijos valstybėse vykstančių pratybų metu buvo vykdomi 8 humanitariniai pagalbos projektai - 4 Lietuvoje ir po du Latvijoje bei Estijoje.

Pasak D.Harto, pratybų metu kariškiai ir civiliai mokėsi dirbti kartu ypatingomis sąlygomis, įveikiant nemažai kultūros ir kalbos kliūčių, todėl tarptautinė gelbėjimo komanda yra "pasirengusi vykdyti sudėtingiausias užduotis".

"Pratybų metu įgijome neįkainojamą patirtį reaguoti krizės atveju", - pabrėžė pratybų vadas. Jo pavaduotojas KJP vadas komandoras Kęstutis Macijauskas teigė, kad pirmą kartą Lietuvoje vykusiose tokio pobūdžio pratybose jų dalyviai mokėsi ne tik vieni iš kitų, bet ir iš klaidų.

"JAV karinėms jūrų pajėgoms šios pratybos buvo taip pat labai naudingos, nes buvo rengiamos neįprastoje aplinkoje, kitoje geografinėje, geopolitinėje situacijoje, su kitomis tradicijomis. Svarbu peržengti savo nacionalinius ypatumus ir suprasti bendrą tikslą", - sakė K.Macijauskas.

Trijose Baltijos valstybėse vykusiose skirtingose pratybų dalyse dalyvavo ir JAV laivas ligoninė "Comfort".

894 pėdų ilgio ir 105 pėdų pločio "Comfort" yra vienas iš dviejų JAV karo laivų-ligoninių. "Comfort" - tai laive įrengta ligoninė, kuri teikia įvairias chirurgijos ir kitas medicinos paslaugas, jame įrengta 12 operacinių.

Pratybų metu JAV medikai jau suteikė pagalbą 30 Lietuvos pacientų. Lietuvoje pasibaigusios pratybos iki liepos 29 dienos dar vyks Latvijoje ir Estijoje, kur narai, inžinieriai povandenininkai bei statybininkų grupė tebetęsia darbus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.