aA
Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio nurodymu penktadienį paskelbtas raportas apie pernai valdančiosios partijos „Teisė ir Teisingumas“ iniciatyva likviduotų Karinių informacinių tarnybų veiklą, užuot sukrėtęs Lenkiją, dėl jame atskleistų tarnybų veiklos blogybių, sustiprino vaidus Lenkijos politinėje scenoje, praneša Lietuvos radijas.
Lechas Kaczynskis
Lechas Kaczynskis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Pirmasis nepriklausomos Lenkijos prezidentas Lechas Walesa pasijutęs įžeistas raporto formuluotėmis, kaltinančiomis jį ir prezidentą Aleksandrą Kwasniewskį - kaip vyriausiuosius ginkluotų pajėgų vadus aplaidumu, raportą pavadino kvailu, o dabartinį prezidentą Lechą Kačynskį išvadino kvailiu.

Prezidentų ginčo sprendimo galima tikėtis teisme – pasipiktinę L.Walesos komentaru du „Teisės ir teisingumo“ nariai jau pranešė apskundę L. Walesa prokuratūrai už dabartinio prezidento įžeidimą.

374 puslapių raporte, nurodoma, kad pernai rudenį valdančiosios partijos „Teisė ir Teisingumas“ iniciatyva likviduota Gynybos ministerijai priklausiusi žvalgybos ir kontržvalgybos struktūra jau nepriklausomoje Lenkijoje buvo įsivėlusi į nelegalią prekybą ginklais, palaikė ryšius su Rusijos tarnybomis, verbavo agentus šalies valstybinėse įstaigose ir žiniasklaidoje, kontroliavo šalies institucijų veiklą, turėjo nelegalių firmų nešvariems pinigams plauti tinklą.

Raporte įvardijami 64 įtariami kolaborantai, kalti už tokią padėtį. Tai buvę Lenkijos gynybos ministrai ir informacinių tarnybų vadovai. Atsakingais už tokios padėties susiformavimą kaltinami to meto vyriausieji ginkluotų pajėgų vadai – buvę Lenkijos prezidentai.

www.lrt.lt