aA
Nors pasibaigus šaltajam karui demokratija išplito plačiau, trečiadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje įspėjama, kad daugeliui šalių gresia autoritarizmo pavojus dėl jose paplitusios ekonominės neteisybės bei korupcijos.
Transparent globe
Apžvelgdama demokratijos plėtrą per pastarąjį dešimtmetį, JT vystymo programa (JTVP) priėjo prie išvados, jog 140 šalių buvo priskirtos demokratijų kategorijai todėl, kad jose įvyko daugiapartiniai rinkimai. Tačiau praktikoje tik 81 šių šalių turi visiškai demokratines institucijas su deramais valdžios apribojimais ir rengia teisėtus rinkimus.

"Kai kuriais atvejais šiems laimėjimams gresia realus pavojus, - pareiškė JTVP administratorius Markas Mallochas Brownas žurnalistams. - Daugybės šalių demokratijos šlubuoja. Jos prarado savo piliečių pasitikėjimą".

275 puslapių ataskaita apie žmonių gerovės raidą yra jau 12-as kasmetinis pranešimas, kuriame 173 šalys įvertinamos pagal tai, kaip jų žmonės gyvena, o ne tik pagal jų pajamas.

Jame sakoma, kad per pastaruosius 20 metų 81 šalis žengė žingsnius demokratijos link. 29 šių šalių yra Juodojoje Afrikoje, 23 - Rytų Europoje, 14 - Lotynų Amerikoje, 10 - Azijoje, ir penkios yra arabų valstybės.

Daugelyje šių šalių vėliau išryškėjo regresyvios tendencijos, tuo tarpu kitose buvo pažeidinėjamos politinės bei pilietinės teisės, valdančiosios partijos nesitaikstydamos su priemonėmis siekė valdžios, taip pat klestėjo nebaudžiama korupcija.

Kirgizijoje ir Zimbabvėje per rinkimus išrinktos vyriausybės elgiasi taip pat, kaip ir jų autoritariškosios pirmtakės. Be to, Kamerūno, Haičio, Čado ir Madagaskaro rinkimų teisėtumas buvo pripažintas abejotinu.

Rytų Europoje ir buvusiose Sovietų Sąjungos šalyse labai išaugo pajamų nelygybė, tuo tarpu demokratiškesnėse Afrikos šalyse padidėjo skurdas. 20 Juodosios Afrikos šalių, kuriose gyvena daugiau negu pusė šio regiono gyventojų, šiuo metu yra labiau nuskurdusios negu 1990 metais, o 23 šalys yra neturtingesnės negu 1975 metais, sakoma pranešime.

Lotynų Amerikoje daugiau negu 70 proc. apklaustų žmonių skundėsi didėjančiu skurdu, nusikalstamumu, korupcija, narkotikų prekyba ir narkomanija.

Daugeliui pasaulinių organizacijų, įskaitant Pasaulinę prekybos organizaciją, Pasaulio banką ir JT Saugumo Tarybą, taip pat stinga demokratiškumo, ir tai kelia atskirų šalių nepasitenkinimą, sakoma pranešime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.