aA
Vėl sustiprėjęs popiežius Jonas Paulius II antradienį atvykęs į Torontą visus nustebino atsisakydamas laukiančio keltuvo ir pats nulipdamas lėktuvo trapu. 82 metų Katalikų Bažnyčios vadovas, kuris atrodė geriau, nei pastaruoju metu, į Kanadą atvyko vadovauti katalikų Pasaulio jaunimo dienoms.
Popiežius
Popiežius
Nors kitoje lėktuvo pusėje popiežiaus laukė specialiai parengtas krovinių keltuvas, paskutinę minutę skausmingu artritu sergantis Jonas Paulius II nusprendė pats pasiremdamas lazda ir padedamas dviejų žmonių nulipti 27 trapo laiptelius.

Per praėjusią gegužės mėnesio kelionę į Bulgariją ir Azerbaidžaną popiežius laiptais negalėjo lipti.

Tokį programos pasikeitimą, kuris leido popiežiui savo vieną ilgiausių ir sunkiausių kelionių pradėti pakilia gaida, Toronto oro uoste susirinkusi minia pasveikino šūksniais ir net ašaromis.

"Man ištryško ašaros", - sakė Kingstono (Ontarijas) arkivyskupas Anthony Meagheris.

Nulipęs trapu Jonas Paulius II lazda kelis kartus stuktelėjo į žemę, taip tikriausiai reikšdamas savo pasitenkinimą.

Pasveikinimo kalboje, kurią aiškiai perskaitė anglų ir prancūzų kalbomis, pontifikas kvietė jaunus žmones prisidėti prie taikos ir solidarumo pasaulyje, kur tiek daug karų ir neteisybės.

"Pernelyg daug gyvenimų prasideda ir baigiasi be džiaugsmo, be vilties", - sakė Jonas Paulius II ir paragino jaunimą "paremti didį taikos ir žmonijos solidarumo reikalą".

Išlipęs iš lėktuvo popiežius specialia platforma buvo nuvežtas į angarą, kur vyko sutikimo ceremonija, kurioje dalyvavęs Kanados premjeras Jeanas Chretienas gyrė Jono Pauliaus II nuopelnus taikai pasaulyje.

Tuo tarpu didžiausiame Kanados mieste Toronte susirinkęs katalikų jaunimas iš viso pasaulio vis nekantriau laukia savo sąskrydžio renginių, kurių kulminacija bus sekmadienį popiežiaus aukojamos mišios. Jose turėtų dalyvauti keli šimtai tūkstančių žmonių.

Tačiau Pasaulio jaunimo dienos vyksta tokiu metu, kai pasaulyje didėja įtampa, kai kuriuose regionuose smunka ekonomika, o Katalikų Bažnyčią krečia pedofilijos skandalai.

Dar visai neseniai buvo nuogąstaujama, kad Jonas Paulius II bus per silpnas vykti į šią kelionę arba turės ją sutrumpinti - atsisakyti kitą savaitę numatytų apsilankymų Gvatemaloje ir Meksikoje.

Iš Romos į Torontą skrendančiame lėktuve Vatikano atstovas spaudai Joaquinas Navarro-Vallsas žurnalistams sakė, kad pontifikas gali priimti kvietimą sausio mėnesį apsilankyti Filipinuose.

"Pastaruoju metu buvo daug kalbama, kad po kitos savo kelionės popiežius gali atsistatydinti", - sakė Vatikano radijo - oficialios Vatikano naujienų agentūros - redaktorė Romilda Ferrauto.

"Tačiau (savo veiksmais) jis nori pademonstruoti, kad ketina tęsti iki galo. Jis fiziškai pavargęs, to neslepia, bet tęs toliau", - pridūrė ji.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.