aA
Vis labiau artėjant savivaldybių tarybų rinkimams, partijos negaili pinigų agitacijai. Preliminarios ataskaitos rodo, kad šiems rinkimams, kaip ir visiems ankstesniems, bus išleistas ne vienas milijonas litų. Kol kas didžiausia rinkimams paaukota suma gali pasigirti Valstiečių liaudininkų sąjunga. Vien į partijos centrinę rinkimų sąskaitą iki šiol yra įplaukę 1,24 mln. litų.
Pinigai
Pinigai
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
Pateiktos pirminės deklaracijos

Pagal įstatymą, likus 10 dienų iki rinkimų partijos turi pateikti pirmines finansines politinės kampanijos ataskaitas. Tad praėjusį ketvirtadienį Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) užplūdo vasario 25 dieną įvyksiančiuose savivaldos rinkimuose dalyvaujančių politinių partijų ataskaitos apie iki šiol kampanijai surinktas lėšas.

Ataskaitas turėjo pateikti ne tik partijų centriniai biurai, bet ir visų rinkimuose dalyvaujančių vietinių skyrių finansiniai padaliniai, jeigu jie buvo paskelbti savarankiškais kampanijos dalyviais.

Preliminarios ataskaitos rodo, kad šiems rinkimams, kaip ir visiems ankstesniems, bus išleistas ne vienas milijonas litų. Tik šįkart daugiausiai pinigų skiriama ne iš įvairių fizinių ar juridinių asmenų paaukotų lėšų, bet iš pačių partijų iždų.

Kol kas didžiausia rinkimams paaukota suma gali pasigirti Valstiečių liaudininkų sąjunga. Vien į partijos centrinę rinkimų sąskaitą iki šiol yra įplaukę 1,24 mln. litų. Kadangi daugelis partijos kandidatų sąrašų turi atskiras sąskaitas, iš tiesų valstiečių liaudininkų surinkta ir išleista rinkimams suma bus gerokai didesnė. Daugiausia pinigų rinkimams skyrė pati sąjunga - jos pervesta suma beveik siekia milijoną litų.

Liberalų sąjūdžio centrinėje rinkimų sąskaitoje iki šiol sukaupta 854 tūkstančiai litų. Dosniai šiai partijai nuosavą piniginę atvėrė “Hermis Capital” valdybos pirmininkas Nerijus Dagilis. Jis paaukojo 38 tūkst. litų. Bendrovės “Maraksis” ir “Gilminta” atseikėjo po 39 tūkst. litų. Po 20 tūkst. litų partijai pervedė kaunietis Stasys Žirgulis bei Ona Balžekienė.

Perveda iš partinės kišenės

Socialdemokratų partija pirminėje finansinėje ataskaitoje deklaravo gavusi 787 tūkst. litų. Pusę šios sumos - 390 tūkst. litų - socialdemokratai skyrė iš partijos lėšų. Po 20 tūkst. litų valdančiąją politinę jėgą parėmė bendrovės “Kaminta” ir “Kauno laisvosios ekonominės zonos valdymas”. Kitos aukos - gerokai kuklesnės, dažniausiai nesiekiančios nė 5-6 tūkst. litų.

Partija “Tvarka ir teisingumas” (liberalai demokratai) savivaldos rinkimams daugiausia leidžia nuosavas lėšas. Ji deklaravo į partijos centrinę rinkimų sąskaitą pervedusi 736 tūkst. litų.

Naujoji sąjunga (socialliberalai) nurodė centralizuotai rinkimams kol kas skyrusi 420 tūkst. litų. Visi jie į specialiąją partinę rinkimų sąskaitą pateko iš partijos iždo. Be to, šimtus tūkstančių litų socialliberalai surinko vietinių skyrių rinkimų sąskaitose.

Nemažomis sumomis save taip pat parėmė Liberalų ir centro sąjunga. Šios politinės jėgos centrinėje rinkimų sąskaitoje kol kas yra 304 tūkst. litų. Liberalcentristai tvirtina ne itin aktyviai prašantys žmonių ir įmonių finansinės pagalbos, nes derasi su bankais dėl paskolos ėmimo. Šiai rinkimų kampanijai ketina pasiskolinti apie 600 tūkst. litų. Skolą ši partija numato grąžinti balandį, vos gavusi dotaciją iš valstybės.

Tėvynės sąjungos savivaldos rinkimams skirtoje centralizuotoje piniginėje dabar yra 422 tūkst. litų. Didžiausią sumą - 40 tūkst. litų - šiai politinei jėgai paaukojo bendrovė “Aluotinfra”, 39 tūkst. litų nepagailėjo “Euro-Construct”, 37,5 tūkst. litų - įmonė “Velba 7”.

Pilietinės demokratijos partijai rinkimams kol kas pavyko surinkti 208 tūkst. litų. Didesnė dalis šių pinigų yra partijos iždo skirtos lėšos. Be to, 37 tūkst. litų jai skyrė Kauno termofikacijos elektrinė ir 35 tūkst. litų - “Achema”.

Ne visi turi “kaunietiškus” iždus

Iš didžiųjų parlamentinių partijų kol kas ploniausiai atrodo Darbo partijos piniginė. Joje - vos 115 tūkst. litų. Tačiau ši suma nerodo tikros padėties, nes daugelis šios partijos skyrių dar turi atskiras sąskaitas agitacinei kampanijai finansuoti. Štai vien Darbo partijos Kauno skyrius savivaldos rinkimams iki šiol surinko 168,6 tūkst. litų. Didžiausias finansines injekcijas šiam skyriui “suleido” bendrovės “Pigios drapanos”, “Tokita”, “Ritėjus”, “Sabelijos prekyba”. Jos visos Darbo partijos Kauno skyriui atseikėjo po 39 tūkst. litų.

Daugelis Liberalų ir centro sąjungos skyrių taip pat turi atskiras rinkimų sąskaitas. Kaune šiai partijai po 39 tūkst. litų skyrė bendrovės “Alytaus pašarai”, “Pūkas” ir Kauno miesto tarybos narys Kęstutis Mikėnas. Bet dosniausia liberalcentristų Kauno skyriaus rėmėja yra pati partija, kauniečiams paaukojusi 100 tūkst. litų. Iš viso Liberalų ir centro sąjungos kauniečių skyriaus rinkimų sąskaitoje iki šiol sukaupta 226 tūkst. litų.

Kauniečiai iš konservatorių partijos į savo vietinę rinkimų sąskaitą kol kas surinko 68 tūkst. litų. Iš jų 40 tūkst. litų skirta iš Tėvynės sąjungos iždo, 20 tūkst. litų paaukojo bendrovė “YIT Kausta”.

Naujosios sąjungos Kauno skyriaus rinkimų sąskaitoje šiuo metu yra 52 tūkst. litų. Iš jų po 10 tūkst. litų skirta iš bendrovės “Giedrolos investicija” bei Kauno termofikacijos elektrinės biudžetų.

Pilietinės demokratijos partijos Kauno miesto skyriui 20 tūkst. litų rinkimams paskyrė pačios partijos centrinis štabas.

Socialdemokratai neturi atskirų skyrių sąskaitų, visi finansiniai reikalai tvarkomi per šios partijos centrinį rinkimų štabą ir vieną sąskaitą. Todėl nėra tiksliai žinoma, kiek socialdemokratai skiria rinkimų agitacijai Kaune.

Galutinės rinkimų kampanijos finansinės ataskaitos VRK turi būti pateiktos praėjus 25 dienoms po rinkimų rezultatų paskelbimo, tai yra iki kovo 29 dienos.