aA
Turkijos kariai, kurių šalis Afganistane vadovauja tarptautinėms saugumo palaikymo pajėgoms ISAF, antradienį susirado šimtus naujų draugų po to, kai armijos medikai Kabule atliko masinį berniukų apipjaustymą.
Karo medikai iš Turkijos prestižinės karo akademijos antradienį apipjaustė daugiau kaip 90 berniukų, kuriems ši musulmonams svarbi procedūra dėl įvairiausių priežasčių nebuvo atlikta anksčiau, ir per ateinančias dvi dienas planuoja atlikti dar apie 200 operacijų.

"Apipjaustymas yra svarbus ritualas kiekvieno musulmono gyvenime, - sakė akciją stebėjęs turkų karininkas, nenorėjęs, kad būtų skelbiama jo pavardė. - Jį darosi net ne musulmonai dėl sveikatos ir higienos sumetimų, o mums tai - tikėjimo dalis".

Afganistane daugumą berniukų tarp dvejų ir penkerių metų amžiaus apipjausto genčių dvasininkai, kurie, prieš paprastu peiliu be nuskausminamųjų nurėždami apyvarpę, sukalba maldelę. Galima sakyti, jog pasisekė tiems vaikams, kurie prieš tai dar panardinami į ledinį vandenį, kad nejaustų skausmo.

Tačiau antradienį apipjaustymas vyko pagal visus medicinos reikalavimus.

Prieš operaciją turkų kariai surengė berniukams šventę su tradiciniais savo šalies pyragais ir saldumynais. Orkestras grojo vaikiškas daineles, o genčių senoliai ir dvasininkai vaikštinėjo tarp vaikų, murmėdami maldas ir tapšnodami jiems per galvas.

Atėjus laikui gultis po peiliu, berniukai ėmė nerimauti, tačiau davus nuskausminamųjų apsiramino ir vėliau smalsiai stebėjo, ką karo chirurgai išdarinėja jiems tarp kojų. Operacijai pasibaigus, berniukai iki 11 metų amžiaus gavo po tradicinę baltą palaidinukę ir buvo paleisti namo su maišeliu dovanų, kurias surinko viena Turkijos labdaros organizacija.

Kiekviename maišelyje buvo po kamuolį, batelių porą ir pilną Turkijos nacionalinių spalvų futbolininko aprangą. Kaip vėliau sakė turkų taikdariai, jie trokšta padėti vietos gyventojams visais įmanomais būdais.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.