aA
Rusijos Generalinė prokuratūra artimiausiu metu žada patenkinti Lietuvos Generalinės prokuratūros prašymą ir ketina Lietuvos pareigūnams perduoti nuo teisėsaugos besislapstantį Darbo partijos (DP) įkūrėją Viktorą Uspaskichą. Taip DELFI ketvirtadienį tvirtino V.Uspaskichui atstovaujantis advokatas Vytautas Bučius. Tiesa, jis nedrįso prognozuoti, ar ekstradicija įvyks iki savivaldybių rinkimų.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas
© DELFI
„V.Uspaskichas dabar negali išvažiuoti iš Rusijos, jam migracijos tarnyba yra apribojusi judėjimo laisvę, - DELFI sakė V.Bučius. - Atsisakydamas politinio prieglobsčio jis sutiko būti išduodamas Lietuvai, todėl šiuo metu Rusijos Generalinė prokuratūra tvarko ekstradicijos dokumentus“.

Pasak advokato, DP įkūrėjas buvo gavęs žinių, kad ekstradicija į Lietuvą turėjo įvykti dar praėjusią savaitę, tačiau dėl neaiškių priežasčių tai užtruko.

„Sprendimas gali būti priimtas bet kurią akimirką, galbūt jau kitą savaitę, - kalbėjo V.Bučius. - V.Uspaskichas norėtų kuo greičiau būti perduotas Lietuvos teisėsaugai, tačiau dabar nuo jo niekas nebepriklauso“.

Milijonieriaus advokatas pabrėžė, kad kai tik bus priimtas sprendimas V.Upaskichą išduoti Lietuvai, Generalinei prokuratūrai bus išsiųsti atitinkami dokumentai bei abiejų šalių pareigūnai turės suderinti perdavimo procedūrą.

„V.Uspaskichas Rusijoje yra dulkė, eilinis pilietis, juoba kitos valstybės, todėl ten niekas neskuba tvarkyti dokumentų, - sakė V.Bučius. - Jis norėtų kuo greičiau būti perduotas Lietuvai, tačiau niekas šios procedūros negali paskubinti. V. Uspaskichas net negali pasakyti, kada grįš, nes dabar tai jau nebe nuo jo priklauso, Rusijos prokurorai jam neatsiskaito“.

V.Uspaskichas Rusijoje yra dulkė, eilinis pilietis, juoba kitos valstybės, todėl ten niekas neskuba tvarkyti dokumentų.

V.Uspaskicho advokatas

Advokatas tiki, kad V.Uspaskicho perdavimas Lietuvai įvyks iki savivaldybių rinkimų. „Jeigu Rusija nesuspės jo iki to laiko perduoti, jo nuostatos nesikeis, jis grįš į Lietuvą“, - pabrėžė V.Bučius.

Pats V.Uspaskichas ketvirtadienį DELFI tvirtino, kad grįš į Lietuvą kai tik galės. „Kol kas negrįžtu, kai sugrįšiu, išgirsite“, - sakė DP įkūrėjas.

Ketvirtadienį DELFI pranešė, kad Generalinė prokuratūra iš Rusijos gavo pranešimą, kad V.Uspaskichas nebus perduotas, nes jo byla esą politinio pobūdžio. „Šis raštas buvo parašytas daugiau kaip prieš savaitę“, - V.Uspaskicho advokato teigimu, pasikeitus situacijai, Rusijos prokurorai artimiausiu metu Lietuvai turėtų atsiųsti naują pranešimą.

„Kad mano byla politinė, žino visi, - sakė V.Uspaskichas. - Kol kas negirdėjau informacijos apie Rusijos generalinės prokuratūros sprendimą, man tai staigmena. Prieglobsčio aš neturiu, todėl dabar susiklosčiusios situacijos kol kas negaliu komentuoti“.

Paklaustas, kaip ketina rengti rinkiminę agitaciją ir sudaryti sąlygas būsimiems rinkėjams atsakyti į klausimus, buvęs ūkio ministras atkirto: „Kiekvienas rinkėjas galės balsuoti už mane, o jeigu norės ko nors paklausti, tegul klausia prokurorų, teisėjų ir Vyriausiosios rinkimų komisijos, kurie man nesudarė galimybės laisvai atvažiuoti ir agituoti“, - DELFI sakė V.Uspaskichas.

DELFI skelbė, kad Rusijos prokurorams atsiuntus pranešimą, jog V.Uspaskichas nebus išduotas, nes jo byla politinė, Generalinė prokuratūra dar kartą kreipėsi į Rusijos Generalinę prokuratūrą ir paprašė Rusijos Generalinės prokuratūros išsamesnio paaiškinimo, kuo buvo vadovaujamasi atsisakant Lietuvai išduoti V.Uspaskichą.

Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė DELFI sakė, kad Rusija savo sprendimą gali peržiūrėti, jeigu paaiškėja naujos aplinkybės. „ Manau, kad tai jie gali patys padaryti be mūsų atskiro kreipimosi“, - pabrėžė L.Čekelienė.

Generalinė prokuratūra yra pranešusi, kad Rusijoje nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstančio V.Uspaskicho vadovauta partija 2005 metais nuslėpė ir nedeklaravo virš 8 mln. litų gautų pajamų bei virš 7 mln. litų išlaidų. Prokurorai atlieka tyrimą dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo ir kitų nusikaltimų.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas šią savaitę paskelbė, kad V.Uspaskichą Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pagrįstai leido patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisves. Į Lietuvą grįžęs DP įkūrėjas būtų iš karto sulaikytas iki 48 val., o jeigu teismas leistų - ir suimtas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.