aA
Valdas Adamkus savo sveikinime pasaulio tautiečiams teigia, kad Vasario 16-oji kiekvienam lietuviui yra brangiausia data, o išeiviams taktiškai primena, kur ir kas yra tikroji jų tėvynė. Prezidentas Valdas Adamkus Lietuvos valstybės atkūrimo dienos sveikinime užsienyje gyvenantiems lietuviams sako, kad nuo 1918 m. lietuviams nėr brangesnės datos nei Vasario 16-oji.
Lietuvos vėliava
© D.Tunkūno nuotr.
„Ir gūdžiausiais sovietinės okupacijos laikais ji gaivino tautos atmintį, priminė valstybės tradicijas. Dabartį ji jungė su praeitimi, kad žmonės saugotų ir puoselėtų laisvės viltį.

Ji visiems: ir gyvenantiems Lietuvoje, ir atsidūrusiems toli nuo gimtųjų namų, kenčiantiems skurdą ir šaltį Sibiro tremtyje ar bandantiems kurti gyvenimą iš naujo emigracijoje nuolat priminė – lietuviais esame mes gimę“, – sakoma V. Adamkaus sveikinime.

Valstybės vadovas pabrėžia, kad Vasario 16-oji tapo simboliu dvasinės jėgos, stiprinusios ir vedusios Lietuvą į Kovo 11-ąją, į visavertį gyvenimą laisvų, demokratinių ir civilizuotų šalių šeimoje. Sveikinime primenama, kad Valstybės atkūrimo diena yra svarbus ilgametės veiklos, įvardytos kaip Lietuvos laisvės byla, veiksnys.

„Tačiau tai – ne tik simbolis, tai – gyvoji tautos istorija, kurią rašome ir kuriame visi. Todėl nuoširdžiai prašau: kad ir kur Jus nublokštų likimas, kad ir kurį kraštą ar valstybę laikytumėte savo naujais namais, išlaikykite ryšį su Lietuva ir perduokite jį savo vaikams. Saugokite tas vertybes, kuriomis buvo grįstas Vasario 16-osios Aktas ir kurios mus telkia kaip tautą, kaip valstybę“, – rašo V. Adamkus.

Šalies vadovas pažymi, kad Lietuvai reikia visų lietuvių protų, širdžių, patirties ir pastangų, o žodžių junginyje „pasaulio lietuviai“ svarbiausias žodis visada yra ir bus „lietuviai“.

Beje, Užsienio reikalų ministerija praneša, kad Vasario 16-oji minima viso pasaulio lietuvių bendruomenėse – nuo Jungtinių Valstijų iki Japonijos, nuo Švedijos iki Argentinos, Rusijoje ir Baltarusijoje, Gruzijoje ir Kazachstane bei kitur.

www.lrt.lt