aA
Jungtinės Tautos (JT) sveikina JAV planą per ateinančius metus suteikti prieglobstį 7 tūkst. Irako pabėgėlių, pranešė naujienų tarnyba BBC. JT Pabėgėlių komisijos (UNHCR) vadovas Antonio Guterresas planą pavadino "labai geru žingsniu teisinga kryptimi".
Mergaitė Irake, irakiečiai
Mergaitė Irake
© Reuters/Scanpix
Nuo karo pradžios prieš ketverius metus JAV suteikė prieglobstį tik 463 pabėgėliams. Tuo tarpu JAV taip pat pasiūlys UNHCR 18 mln. JAV dolerių paramos padėti milijonams kitų Irako pabėgėlių.

JAV planą paskatino kritika, kad prieglobsčio sulaukia itin nedidelis skaičius pabėgėlių.

A.Guterresas sakė: "Problema yra tokia milžiniška, kad bet kuriuo metu bet ko nebus pakankamai, bet, manau, tai labai gera pradžia, labai geras žingsnis teigiama kryptimi."

JT paskaičiavo, jog kas mėnesį savo namus palieka 50 tūkst. irakiečių ir nuo karo pradžios šalį iš viso jau paliko 3,8 mln. žmonių.

JAV pareigūnai pokalbius su pabėgėliais rengs dar šiais fiskaliniais metais, kurie baigsis rugsėjo 30 dieną. Tačiau dar nežinoma, kada tie, kurių kandidatūros bus patvirtintos, atvyks į šalį. 7 tūkst. pabėgėlių būtų leista atvykti į JAV iš šalių, kurias jie jau pasiekė palikę Iraką.

Valstybės departamento atstovas spaudai Seanas McCormackas teigė, jog įvardintas skaičius yra "tikslas", o ne viršutinė riba.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.