aA
Net ir sumokėjęs baudą bei vykdymo išlaidas antstoliams, žmogus dar turi nueiti kryžiaus kelius, kol vėl laisvai gali disponuoti savo sąskaitoje esančiais pinigais. Dėl antstolių už laiku nesumokėtą baudą areštuotos sąskaitos į PB redakciją kreipęsis trisdešimt šešerių metų panevėžietis Vytautas Statkauskas jau kitą dieną buvo maloniai nustebintas - areštas nuimtas ir į antstolių sąskaitą pervesta Darbo biržos pašalpa jam grąžinta.
pinigai, spyna, taupymas, bankas
© Corbis
Antradienį į redakciją atėjęs susierzinęs vyriškis pareiškė: „Jei spauda man dabar nepadės - tai, vadinasi, niekas jau padėti ir nebegali. Kur tai matyta, kad sumokėjęs baudą vis dar negaliu naudotis savo sąskaiton įplaukusiais pinigais. Baudą juk sumokėjau prieš penkias dienas, o areštas iki šiol nenuimtas. Nuėjau į antstolės Valentinos Žydelienės kontorą pasiaiškinti, o ten pasakė: „Pavėlavai sumokėti baudą - tai dabar lauk“.

Bauda už vairavimą neblaiviam

Tik vasaros sezoną Kelių valdyboje dirbantis panevėžietis, žiemą iš Darbo biržos gaunantis pašalpą, antstolių nemalonėn papuolė dėl jam nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių. Dar pernai vasarą jis buvo sulaikytas neblaivus vairuojantis automobilį. Vyriausiojo policijos komisariato Eismo priežiūros pareigūnai už tokį pažeidimą jam skyrė baudą.

V.Statkauskas sakė neturėjęs iš ko susimokėti laiku baudos, todėl baudos išieškojimas buvo patikėtas antstoliams. Vairuotojui skirta 1750 litų bauda „apaugo“ bylos bendrųjų išlaidų vykdymo mokesčiu, pašto išlaidomis, bankiniais pervedimais ir atlyginimo antstoliui dalimi. Ir taip susidarė daugiau nei du tūkstančiai litų.

Pinigai liko antstolių sąskaitoje

Kaip PB pasakojo vyriškis, kadangi pinigų sumokėti baudai jis neturėjo, tai buvo areštuota sąskaita. Tik šių metų vasario 8 dieną į antstolės V.Žydelienės depozitinę sąskaitą jis pervedė visą nurodytą sumą, o tai padaręs V.Statkauskas tikėjosi, kad daugiau nebereikės turėti reikalų su šia kontora.

Tačiau ilgai džiaugtis neteko. Antradienį panorėjęs nuo sąskaitos nusiimti jam ką tik iš Darbo biržos pervestos pašalpos dalį, to padaryti negalėjo. Paaiškėjo, kad pinigai vėl nuėjo į depozitinę antstolės sąskaitą. Buvęs skolininkas dar bandė aiškintis Vilniaus banke, tačiau jam buvo pasakyta, jog jo kortelė neužblokuota, tačiau pinigų joje nėra.

Gailėjosi sumokėjęs visą sumą

„Nuėjau iš pat ryto į antstolių kontorą,- pasakojo vyriškis. - Nors buvo jau 8 valandos, tačiau antstolės darbo vis nepradėjo. Jos ramiai stovėjo lauke ir rūkė. Tik kelis kartus pakartojus, kad darbas jau prasidėjęs, buvau įleistas į vidų. Tačiau ir čia teko nusivilti. Kai paklausiau V.Žydelienės, kaip mano pašalpa atsirado jų sąskaitoje ir kada ji bus grąžinta, sužinojau, jog teks laukti“.

Vyriškis teigė, kad turi susimokėti bankui už lizingu imtas prekes - plastikinius langus, tačiau nors pinigų ir turi, jis negali to padaryti. „Būčiau žinojęs, kad antstolė tai padarys, būčiau visų pinigų neįnešęs. O dabar ką daryti? Man juk procentai augs už kiekvieną nesumokėtą dieną“.

V.Statkauskas antradienį dar ne kartą skambino antstolei, tačiau naudos iš to nebuvo jokios.

Pinigai pervesti

Vakar Valentina Žydelienė, vos išgirdusi apie ką bus kalbama, skubiai išbėrė: „Jau vakar, t.y. antradienį, pati paskambinau į Vilniaus banką ir paprašiau, kad nuimtų areštą. Tada padariau pervedimą į jo sąskaitą ir persiunčiau tuos pinigus. Stebina toks žmonių abejingumas. Baudą mokėti uždelsia ilgiausiai, o ją sumokėję nebegali ir kelių dienų palaukti. Jie nesupranta, kad ne taip greit tas areštas panaikinamas. Parašius nutarimą jis siunčiamas paštu į Vilnių. Praeina kokios trys dienos, kol laiškas gaunamas, ir tuomet areštas nuimamas“.

Pasak antstolės, žmogui duodamas penkiolikos dienų terminas, kad galėtų susimokėti baudą, tačiau dauguma vis vien nesusimoka laiku. Tad tenka areštuoti sąskaitas. V.Žydelienė teigia, kad kartais daromos išimtys ir baudą susimokėjusiam asmeniui išrašomas čekis pasiimti grynųjų pinigų.