aA
Jungtinės Valstijos nusiteikusios konstruktyviai bendradarbiauti su Rusija, trečiadienį per spaudos konferenciją pareiškė JAV prezidentas George’as W. Bushas. Pasak jo, Amerikos ir Rusijos ryšiai yra "sudėtingi", tarp Vašingtono ir Maskvos "esama nesutarimų".
George W.Bushas
© Reuters/Scanpix
"Bet tai yra santykiai, kuriuose mes galime rasti savitarpio supratimą problemoms spręsti. Tokia dvasia aš ir ketinu toliau dirbti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu", - pabrėžė Amerikos vadovas.

Prezidentas pažymėjo, kad šalys iki šiol gali bendradarbiauti spręsdamos Irano klausimą bei derybose dėl Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo. Tačiau G. W. Bushas pripažino, kad Vašingtono ir Maskvos nuomonės skiriasi dėl NATO vaidmens.

"Bandžiau įtikinti jį (V. Putiną - ELTA), kad NATO yra teigiamas dalykas, kad demokratijos prie šalies sienų yra geras dalykas. Jos neketina kovoti viena su kita", - sakė G. W. Bushas.

V. Putinas praėjusį šeštadienį pasakė vieną griežčiausių savo kalbų per septynerius jo kadencijos metus, kurioje apkaltino JAV siekiant viešpatauti pasaulyje ir pažeidinėjant tarptautinės teisės principus. NATO plėtrą į Rytus ir planuojamą priešraketinės gynybos skydo dislokavimą Rytų Europoje jis pavadino grėsme taikai.

Komentuodamas situaciją Artimuosiuose Rytuose, G. W. Bushas pareiškė esąs tikras, kad Irano revoliucinė gvardija yra susijusi su išpuoliais prieš JAV karius Irake. Tačiau jis paneigė spėliones, neva yra rengiamasi užpulti Iraną.

Baltųjų rūmų šeimininkas taip pat gynė savo strategiją Irake, kurią šiuo metu svarsto Atstovų Rūmai. Jis pripažino, kad tvarkai įvesti Bagdade prireiks nemažai laiko, tačiau sakė, kad JAV, siekdamos užsitikrinti saugumą, privalo pasiekti pergalę šalyje.

"Jei pralaimėsime ten, priešas mus pasieks čia. Tvirtai tuo tikiu", - sakė G. W. Bushas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.