aA
Klaidingai svečių knygoje parašyta pavardė, aukštų svečių numindžiotas kilimas, vien angliški pokalbiai ir pypkės ilgesys – su tuo teko susidurti premjerui Gediminui Kirkilui, trečiadienį pradėjusiam oficialų vizitą Estijoje.
Estų kariai kelia kilimą
Estų kariai apsuka kilimą prieš G.Kirkilo vizitą.
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)
Trečiadienį su oficialiu dviejų dienų vizitu į Taliną atvykęs G. Kirkilas angliškai kalbėjo tikriausiai daugiau nei lietuviškai. Didžioji dalis jo susitikimų – su prezidentu Toomu Hendriku Ilvesu, premjeru Andrusu Ansipu, bendrovės „Eesti energia" vadovais, kitais asmenimis vyko anglų kalba. Angliškai Vyriausybės vadovui teko bendrauti ir po pokalbio su premjeru surengtoje spaudos konferencijoje.

Tuo tarpu puikiai angliškai kalbantis A. Ansipas į klausimus atsakinėjo estiškai, o greta jo stovėjo vertėja, verčianti į anglų kalbą.

Tiesa, tokia praktika, kai priimančios šalies pareigūnas kalba gimtąja, o svečias – užsienio kalba, nėra reta. Pavyzdžiui, analogiškoje situacijoje buvo atsidūręs ir Taline 2004 metų kovą viešėjęs prezidentas Valdas Adamkus.

Prieš susitikimą su premjeru apsilankęs Kadriorge – Estijos vadovo rūmuose - G. Kirkilas buvo paprašytas pasirašyti svečių knygoje. Joje iš anksto buvo dailiai suraityta premjero vizito data, pareigos ir pavardė, deja, su korektūros klaida – „Kiriklas".

Estų karys valo kilimą
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Prieš pat G. Kirkilui atvykstant į Kadriorgą, garbės sargybos kuopos karys šepečiu nušlavė lauke prie laiptų ištiestą akivaizdžiai ne pirmos jaunystės raudoną, bet gerokai pablukusį kilimą. Netrukus kariai, matyt, nepatenkinti vaizdu, pakėlė kilimą už kampų ir apsuko.

Ministrą pirmininką į Estiją atlydėjo nemaža delegacija: ūkio ministras Vytas Navickas, keli patarėjai, Vyriausybės kanceliarijos ir Užsienio reikalų ministerijos darbuotojai. Jos dydis įspūdį padarė ir T. H. Ilvesui. "Oho, kokia didelė delegacija", - nesusilaikė Estijos vadovas, atėjęs pasisveikinti su svečiais iš Lietuvos.

Estų kariai kelia kilimą
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Tiek daug pareigūnų G. Kirkilą atlydėjo dėl suplanuotų daugybės susitikimų su Estijos pareigūnais, politikais, čia gyvenančiais lietuviais, Estijoje dirbančiais Lietuvos verslininkais, akademinės bendruomenės atstovais.

Jau pirmos dienos vakarą, po oficialių susitikimų dar atidaręs naują mūsų šalies ambasados pastatą, premjeras neslėpė nuvargęs dėl tokios įtemptos darbotvarkės. Jis prisipažino net neturėjęs pakankamai progų tabaku prikimšti savo mėgstamą ir visur nešiojamą pypkę.

Ketvirtadienį G. Kirkilas keliaus į Tartu, kur lankysis šio miesto universitete ir čia veikiančioje Baltijos gynybos kolegijoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.