aA
Seimo nariai, įsigiję namus Kaune ir Ispanijoje ar dvarus Lietuvos provincijoje, tikisi sulaukti naudos kylant nekilnojamojo turto kainoms ir iš valstybės gauti lėšų savo senoviniams namams remontuoti.
Seimas
Seimas
© DELFI
Ispanija - vienintelė užsienio valstybė, kurioje parlamentarai yra įsigiję nekilnojamojo turto. Kur kas mieliau jie perka namus laikinojoje sostinėje.

Deklaracijose teigiama, kad Kaune namus įsigijęs ne tik turtingiausias Seimo narys Viktoras Uspaskich, bet ir Valstiečių ir naujosios demokratijos partijos vienas lyderių Ramūnas Karbauskis.

Tuo tarpu socialliberalas Kęstutis Skamarakas mėgaujasi lietuviška egzotika ir dar šiais metais kelias atostogų dienas ketina praleisti net dviejuose nuosavuose dvaruose, kurių remontui 100 tūkstančių litų yra skyręs ir Kultūros vertybių apsaugos departamentas prie Kultūros ministerijos.

Senovinis dvaras primena griuvėsius

K.Skamarakui priklauso du dvarai Raseinių rajone. Nors parlamentaras senovinius dvarus įsigijo už investicinius čekius, tačiau iki šiol jie nerestauruoti, kasmet vis labiau nyksta.

“Kol neblogai sekėsi verslas, turėjau daug sumanymų, tačiau dabar remontui trūksta lėšų, - pripažino socialliberalas. - Dvaruose ketinau įsteigti kaimo turizmo bazę.

Reikėjo rinktis iš dviejų variantų - remontuoti dvarus ar plėsti gamybą. Tuomet verslas pasirodė gerokai svarbiau”.

Iki šiol Seimo narys Skaraitiškių dvaro remontui išleido apie 300 tūkstančių litų.

Trečdalį šios sumos skyrė valstybinės institucijos, tačiau Burbiškių kaime esantis dvaras, kaip teigė pats K.Skamarakas, tik aplopytas. Iš tiesų jis kasmet vis labiau nyksta, pastaruoju metu net užžėlė įvažiavimas į daugiau nei prieš šimtą metų statytą dvarą.

Vietinė kaimo gyventoja Zita Laureckienė prisiminė, kad prieš dešimt metų dvare gyveno kelios šeimos. Kai senovinį statinį įsigijo K.Skamarakas jis, pasak Z.Laureckienės, vis labiau nyksta.

“Padariau klaidą, kad dvaruose neapgyvendinau vietinių žmonių. Dabar dvarus labiausiai niokoja vagys”, - apgailestauja parlamentaras, pripažinęs, kad prie dvarų jau seniai reikėjo įrengti sargų būdeles. “Tai mano klaida, bet ką dabar padarysi”, - pridūrė jis.

Neprižiūrimus dvarus gali nusavinti

Nukentėjęs nuo ilgapirščių K.Skamarakas ketina greta dvarų pastatyti nedidelius namus ir juose apgyvendinti žmones. “Tikiuosi, kad, jei ne aš, tai mano vaikai sutvarkys Raseinių rajone stūksančius dvarus”, - viliasi Seimo narys. Jo manymu, jei šie dvarai priklausytų valstybei, “iš jų nebūtų likę nė plytos”.

Per pastarąjį dešimtmetį itin nuniokotas Betygalos seniūnijoje Burbiškių kaime stovintis dvaras. Dėl to sunerimę ne tik vietiniai gyventojai, bet ir Betygalos seniūnas Albinas Čepulis.

Tačiau K.Skamarakas atmeta kaltinimus, esą jam įsigijus dvarus jie dar labiau sunyko. “Mane dažnai puola, kad nieko nedarau, tačiau tai visiška netiesa. Vaizdo juostoje užfiksavau, kad ypač Skaraitiškių dvaras pakeitė savo veidą - atnaujinome sutrūnijusias perdangas, atlikome kitus darbus”, - tvirtino už investicinius čekius dvarus įsigijęs parlamentaras. Tačiau jis prasitarė, kad dvarą suremontavo už savo lėšas, o valstybės skirtus 100 tūkstančių litų išleido popierių tvarkymui.

Tuo tarpu Kultūros vertybių apsaugos departamento vadovė Diana Varnaitė sako, kad tokiu atveju, jei pavyksta įrodyti, kad savininkas nesugeba prižiūrėti valstybės saugomo dvaro, jis tiesiog būna nusavinamas. “Tiesa, tai padaryti labai sunku, todėl mūsų departamento padalinių viršininkai gali skirti 1000 litų civilinę nuobaudą”, - aiškino D.Varnaitė, tačiau K.Skamarakas už tai nebuvo nubaustas.

Pažeidžia etiką

Socialliberalas svarsto, kas galėtų įsikurti senoviniuose dvaruose. “Iš pradžių dvaruose planavome įkurti Kultūros, meno ir poilsio centrą, plėtoti kaimo turizmą”, - teigė K.Skamarakas. Dvarus jis įsigijęs tik todėl, kad jam rūpi Lietuvos istorija. Unikalioje šalies vietoje, prie vaizdingo parko, kuriame stūkso šimtamečiai ąžuolai, dvarą turįs parlamentaras, kaip pats prisipažino, atakuoja valstybines institucijas, prašydamas lėšų jų remontui. O suremontuotuose dvaruose, be kita ko, jis ketina įrengti ir nuosavus apartamentus, juose puikiai prabėgtų parlamentaro atostogos.

Išgirdęs apie tokius kolegos ketinimus Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas buvo nustebintas. “Čia dabar, nejaugi Nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymas numato, kad iš valstybės biudžeto gali būti skiriama lėšų ir nuosavų dvarų remontui? - stebėjosi komisijos pirmininkas. - Tačiau nekyla abejonių, kad parlamentaras prašydamas lėšų savo dvarų remontui pažeidžia etiką. Žmonėms gali susidaryti įspūdis, kad jis paramą gaus be eilės”. D.Varnaitė patvirtino, jog minėtame įstatyme iš tiesų numatyta, kad valstybė gali skirti lėšų privačių, tačiau valstybės saugomų dvarų restauravimo, konservavimo ir avarinės būklės panaikinimo darbams.

Neišgalėdamas sutvarkyti turimų dvarų, K.Skamarakas neslepia ambicijų įsigyti dar daugiau dvarų kitose Lietuvos vietose, tačiau prisipažįsta, kad šiuo metu tam trūksta lėšų.

Nelinkęs investuoti į nekilnojamąjį turtą

Kiti parlamentarai nuosavus apartamentus perka ne norėdami sulaukti valstybės paramos, bet po kelerių metų parduoti ir tokiu būdu gauti finansinės naudos. Smunkant Jungtinių Amerikos valstijų doleriui ne tik parlamentarai, bet ir kiti lietuviai santaupas investuoja į nekilnojamąjį turtą, nes tokio turto vertė išlieka stabili, prestižinėse vietose net išauga.

Nors Valstiečių ir naujosios demokratijos partijos vicepirmininkas R.Karbauskis yra ne tik parlamentaras, bet ir Šiaulių rajono tarybos narys, šiame rajone turi savo ūkį, tačiau jo koncernas “Agro” ir gyvenamasis namas stūkso Kaune, Vytėnuose.

Milijonierius Seimo narys tikina, kad jis nėra linkęs pinigus investuoti į nekilnojamąjį turtą, o Kaune gyvena kartu su šeima. “Kaune greta gyvenamojo namo įrengtos ir bendrovės patalpos, todėl pastatas atrodo labai didelis. Žmonės gali stebėtis, kam man reikia tokių didelių apartamentų, tačiau gyvenamosios patalpos Kaune labai kuklios”, - užtikrino Seimo narys.

Nors R.Karbauskis pastaruoju metu daugiausia laiko praleidžia sostinėje ir Šiauliuose, tačiau sakosi esąs registruotas Kaune. “Baigęs Lietuvos žemės ūkio akademiją iš karto pradėjau statytis namą, todėl iki šiol čia ir gyvenu”, - aiškino Seimo narys. Prie gyvenamojo namo Kaune įsikūrusiame “Agro” koncerne dirbantys vyriškiai sakė, kad R.Karbauskis šiame name praleidžia itin mažai laiko. Nepaisant to, parlamentaras namo sako neketinąs parduoti.

Pardavė namą Kaune

Ko gero, daugiausia nekilnojamojo turto turi Seimo narys Viktoras Uspaskich. Jam priklauso keli butai Maskvoje, Palangoje ir namas Kaune. “Kauno dienai” pradėjus domėtis, kur stovi turtingiausiam Seimo nariui priklausantis namas, paaiškėjo, kad jis jau parduotas. Naujieji šeimininkai su “Kauno diena” nepanoro bendrauti.

Greta Lietuvos kūno kultūros akademijos lengvosios atletikos maniežo buvusiame V.Uspaskich name jau kone metus gyvena nauji šeimininkai. Gretimo Aušros g. 97 A namo gyventojai tvirtino net nežinoję, kad šis namas priklausė turtingiausiam Seimo nariui. “Čia jis niekada nebuvo atvykęs”, - užtikrino kaimynystėje gyvenanti moteris.

Šiuo metu V.Uspaskich vieši Rusijoje, todėl negalėjo pakomentuoti, kodėl vos įsigijęs pardavė namą Kaune. “Buvo parengtas projektas, pagal kurį norėjome suremontuoti namą ir, ko gero, vėliau parduoti”, - sakė Seimo nario ūkvedys Algis Diliūnas. Jis negalėjo pasakyti, kiek V.Uspaskich uždirbo pardavęs namą Kaune, tačiau patvirtino, kad Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas mėgsta investuoti į nekilnojamąjį turtą.

Vertė šeimyninės aplinkybės

Po Ispanijos saule pasilepinti itin mėgstąs parlamentaras Arminas Lydeka sako, kad per pastaruosius metus Ispanijos nekilnojamasis turtas gerokai pabrango, todėl svarsto galimybę parduoti Ispanijos Fuengirolos kurorte esančius apartamentus. “Nežinau, ar pardavus butą pavyks uždirbti, tačiau mano apartamentai per kelerius metus įgavo visai kitą vertę, nes dėl itin didelių investicijų, nekilnojamojo turto kainos čia išaugo daugiau nei du kartus”, - tvirtino parlamentaras.

Tiesa, jis užsiminė, kad per kelerius metus šių apartamentų priežiūrai išleido ne vieną tūkstantį litų. “Kažin, ar apsimoka išlaikyti butą Ispanijoje, matyt, dar kelerius metus čia leisime atostogas, vėliau butą parduosime”, - kalbėjo liberalas, rugpjūčio pradžioje ketinąs nuvykti prie Viduržemio jūros.

Tuo trapu Valstiečių ir naujosios demokratijos partijos vienas lyderių R.Karbauskis namo Ispanijos šiaurinėje dalyje neketina parduoti, nes jį įsigijo priverstas asmeninių aplinkybių. “Sūnus jaunystėje sirgo itin sunkia liga kokliušu, todėl jam netinka mūsų šalies klimatas, ypač nepalankios lietuviškos žiemos”, - aiškino R.Karbauskis, pridūręs, kad, jei ne sūnaus liga, kažin ar būtų pirkęs namą Ispanijoje.

Jis sako suprantąs, kad Lietuvoje yra šeimų, kurios neišgali tokių bėdų kamuojamų vaikų išvežti į Ispaniją. “Galiu pasakyti, kad Lietuvoje yra tūkstančiai namų, kurie yra gerokai prabangesni nei mano namas Ispanijoje”, - užtikrino Seimo narys.

Nors parlamentarai ne itin noriai kalbėjo apie nekilnojamojo turto kainas Pietų valstybėje, tačiau prasitarė, kad trijų kambarių butą galima įsigyti už 80 - 300 tūkstančių eurų.

“Tiek pinigų neturėjau, todėl ėmiau kreditą iš Ispanijos banko”, - prasitarė A.Lydeka. “Dabar Ispanijoje nekilnojamojo turto kainos yra gerokai mažesnės nei Nidoje ar Palangoje”, - tvirtino namą Ispanijoje turįs R.Karbauskis.

Iš terasos - jūros vaizdas

“Ispanija - viena tinkamiausių valstybių poilsiui. Be to, lyginant su kitomis prie Viduržemio jūros šalimis, čia itin palankios maisto prekių kainos”. Fuengirolos kurortą pamėgusios ir kitos mūsų šalies garsenybės. Čia savo apartamentus turi krepšininkai Arvydas Sabonis ir Valdemaras Chomičius.

Poilsiaudamas Ispanijoje A.Lydeka ne tik mėgaujasi puikiu klimatu, bet ir sėdėdamas terasoje gali mėgautis jūros vaizdu. “Labai mėgstu stebėti jūrą ir kalnus”, - tvirtino parlamentas.

Ispanijoje jo nevargina ir aplinkinių dėmesys. “Lietuvos kurortuose neįmanoma visiškai atsiriboti. Nuolat sutinki savo kolegas ar studentus. Tuo tarpu Ispanijoje gali būti ramus”, - prasitarė Viduržemio jūroje itin mėgstąs pliuškentis parlamentaras.

Tuo tarpu R.Karbauskis sako Ispanijoje vieši vos kelis kartus per metus. “Mane dažnai kaltina dėl Seimo posėdžių nelankymo, tačiau juos praleidžiu tikrai ne dėl viešnagių Ispanijoje”, - užtikrino Valstiečių ir naujosios demokratijos sąjungos vicepirmininkas narys, patikinęs, kad šioje šalyje beveik ištisus metus gyvena jo sūnus Mantas.

“Kol kas namo tikrai neketinu parduoti, nes jame labai gerai jaučiasi mano sūnus”, - užtikrino R.Karbauskis.