aA
JAV prezidentas George'as Bushas teigiamai įvertino glaudesnio Višegrado ir Vilniaus dešimtuko grupių bendradarbiavimo idėją, Lietuvos prezidentui Valdui Adamkui telefonu po vizito JAV sakė Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis.
Kaip BNS sakė prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė, per pokalbį telefonu didžiausias dėmesys buvo skirtas praėjusią savaitę tris dienas vykusiam oficialiam A.Kwasniewskio vizitui JAV.

Pasak V.Gaižauskaitės, Lenkijos vadovas sakė pristatęs Višegrado ir Vilniaus dešimtuko grupių bendradarbiavimo idėją JAV vadovui, ir G.Bushas ją įvertinęs teigiamai.

A.Kwasniewskis apie savo iniciatyvą suformuoti naują Europos šalių regioninę organizaciją, kurią sudarytų Vilniaus dešimtuko ir Višegrado grupės, yra išreiškęs liepos pradžioje Rygoje vykusiame narystės NATO siekiančių šalių susitikime.

Višegrado grupėje yra Lenkija, Čekija, Slovakija ir Vengrija. Slovakija siekia narystės NATO, o likusios trys šalys yra Aljanso narės nuo 1999 metų.

Vilniaus dešimtukui, kurį sudaro narystės NATO siekiančios valstybės, priklauso Albanija, Bulgarija, Kroatija, Estija, Latvija, Lietuva, Makedonija, Rumunija, Slovakija ir Slovėnija.

Devynių kandidačių į Aljansą grupė buvo suburta 2000 metų gegužę per užsienio reikalų ministrų susitikimą Vilniuje. Pernai prie grupės prisijungė Kroatija, kurią NATO valstybių diplomatijos vadovai gegužės mėnesį Reikjavike įvardino kaip oficialią kandidatę į Aljansą.

Višegrado grupė 1991 metais vasario mėnesį buvo įkurta Vengrijos Višegrado mieste. Iš pradžių jai priklausė Čekija, Lenkija ir Vengrija, o 1996 metais prie šios grupės narių steigėjų prisijungė ir Slovakija.

A.Kwasniewskis V.Adamkui sakė Jungtinėse Valstijose veikęs kaip Lietuvos advokatas, siekiant Lietuvos pakvietimo NATO per Aljanso viršūnių susitikimą Prahoje šiemet lapkritį.

Detaliau Lenkijos prezidento iniciatyvą ketinama aptarti rugpjūčio 2 dieną Klaipėdoje, kur į uostamiesčio 750-ojo jubiliejaus šventę pakviesti visų Baltijos jūros valstybių vadovai.

Lietuvos ir Lenkijos prezidentų susitikime taip pat ketinama aptarti dvišalio bendradarbiavimo klausimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.