aA
Šalies prezidentas Valdas Adamkus mano, temos apie sovietinius paminklus eskalavimas tampa politinių manipuliacijų instrumentu. Taip jis komentavo Rusijos naujienų agentūros ITAR-TASS paskelbtą informaciją esą V.Adamkus mano, kad paminklas Kariui išvaduotojui, stovintis Estijos sostinės Talino centre, turi likti savo vietoje, nes tai yra istorijos įsikūnijimas.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
"Kad ir kokia skaudi būtų istorija, jos negalima perrašinėti. Deja, Rusija nepripažįsta Baltijos šalių sovietinės okupacijos. Todėl ir išlikę paminklai tampa politinių manipuliacijų priemone, kaip ir iš konteksto ištraukti komentarai", - tokius iš Amsterdamo į Vilnių išskrendančio Prezidento V.Adamkaus žodžius perdavė atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Naujienų agentūra ITAR-TASS trečiadienį citavo tokius Lietuvos prezidento esą pasakytus žodžius: „Reikia palikti paminklus jų vietose ir toliau judėti į priekį, o ne žvalgytis atgal ir kurti visiškai nereikalingas problemas.

Pasak agentūros pranešimo, Lietuvos lyderis pabrėžė, kad tai jo asmeninis požiūris. Anot jo, „egzistavo sistema, į kurią mes buvome įtraukti darant spaudimą, tačiau toks istorijos faktas ir reikia jį pripažinti“.

Kario išvaduotojo paminklas jau seniai yra Estijos ir Rusijos nesutarimo objektas. Šiemet Estijos parlamentas priėmė įstatymą, leidžiantį nuversti paminklus sovietų kariams, taip pat perlaidoti sovietų karių palaikus iš Broliško kapo Taline bei demontuoti Bronzinį karį – monumentą, skirtą Kariui išvaduotojui.

Toks sprendimas sukėlė audringą Rusijos pusės reakciją. Daugelis politikų, tarp jų ir Vladimiras Putinas, pasiūlė perkelti karių palaikus į Rusijos teritoriją. Tačiau Talinas pareiškė, kad palaikų perlaidojimas yra Estijos vidaus reikalas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.