aA
Tarp atkastų Vilniaus Žemutinės pilies Valdovų rūmų liekanų statybininkai dirba dar tik keletą mėnesių, tačiau rūmų atstatymo iniciatoriai suka galvą, kaip gauti brangių antikvarinių baldų būsimam statiniui, rašo "Lietuvos rytas". Valdovų rūmų paramos fondo interneto svetainėje buvo pasirodžiusi informacija su rubrika "Dovana Valdovų rūmams - senoviniai baldai".
Buvo siūloma paremti Valdovų rūmų atstatymą savotišku būdu: įsigyti brangių antikvarinių baldų iš parodos šiuo metu veikiančios sostinės Radvilų rūmuose, ir perduoti juos minėtam fondui kaip dovaną būsimiems rūmams.

Tinklapyje buvo pateiktos ir siūlomų įsigyti baldų nuotraukos ir jų kainos - baroko stiliaus 18 a. rūbų spinta - 60 tūkst. litų, dar viena 1776 metais pagaminta spinta - 40 tūkst. litų, keturių 18 a. gamintų sgabelų (renesanso laikotarpiu paplitusių kėdžių) komplektas - 40 tūkst. litų, baroko stiliaus spinta su 19 a. drožyba įvertinta 60 tūkst. litų.

Brangiausiai buvo prašyta už 17 a. renesanso stiliaus kredensą (indaują) - 80 tūkst. litų.

Tačiau šių baldų pirkėjų neatsirado.

Apie idėją pradėti įsigyti baldus ir kitokias būsimų Valdovų rūmų interjero puošybos dalis imta kalbėti dar pernai. Dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys pasiūlė dalį fondo surinktų lėšų panaudoti antikvariniams baldams iš privačių kolekcininkų ir valstybinių muziejų fondų pirkti.

Tokia idėja buvo pagrįsta visokeriopa nauda: ir Valdovų rūmai greičiau galėtų atverti duris lankytojams, ir unikalios vertybės, esančios privačių kolekcininkų rankose, nebūtų išvežtos į užsienį.

Vis dėlto Valdovų rūmų paramos fondo valdyba nutarė antikvarinių baldų būsimiems rūmams kol kas nepirkti.

Valdybos nariai sutiko, kad per anksti pirkti baldus, nes kol kas nėra suplanuotos būsimųjų rūmų patalpos, neišsiaiškinta, kokių baldų turi Lietuvos muziejai.

Valdovų rūmai turėtų būti atstatyti iki 2009 metų, kai bus minimas Lietuvos vardo paminėjimo 1000-metis.

8 tūkst. kvadratinių metrų ploto Valdovų rūmuose turėtų būti įrengtos patalpos valstybės reprezentacijai, archeologinių radinių, Katedros lobyno ekspozicijai, konferencijų ir koncertų salės, kavinė.

Atstatymui reikės 101 mln. litų. Rūmų atstatymo šalininkų skaičiavimais, projekto įgyvendinimui iki 2009 metų reikėtų apie 15 mln. litų kasmet - po 4 litus nuo kiekvieno Lietuvos gyventojo.

Šių metų biudžete Valdovų rūmų atkūrimui skirta 7 mln. litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.