aA
Prezidentas Valdas Adamkus tvirtina „labai teigiamai“ vertinantis savaitę trukusį ir antradienį pasibaigiantį savo vizitą Jungtinėse Valstijose. Interviu Lietuvos radijui V. Adamkus pasakojo, kad Lietuvai buvo parodytas didelis dėmesys, o JAV prezidentas George`as W. Bushas išsakė ypatingą pagarbą mūsų valstybei.
Valdas Adamkus ir George'as Bushas
© AFP/Scanpix
„Labai teigiamai (vertinu – lrt.lt). Šiame vizite buvo parodyta daugiau dėmesio Lietuvai nei bet kuriuose ankstesniuose susitikimuose, įskaitant net ir proginius susitikimus su JAV prezidentu įvairiose tarptautinėse konferencijose.

Manau, kad tokios apimties susitikimų dar bėra buvę ir aš tai be galo vertinu“, – Lietuvos radijui tvirtino V. Adamkus.

Pasak Lietuvos prezidento, JAV vadovas G. W. Bushas pademonstravo ypatingą dėmesį ir pagarbą Lietuvai.

„Jis (G. W. Bushas – lrt.lt) buvo labai atviras, mūsų pokalbis buvo šiltas“, – pasakojo V. Adamkus.

Priminsime, kad V. Adamkus su G. W. Bushu Vašingtone susitiko pirmadienį. Pasak Lietuvos prezidento, JAV vadovas pasisako už tai, kad lietuviams būtų suteikta išimtis dėl bevizio režimo, tačiau jis neįsigalios „per naktį“.

„G .W. Bushas nedviprasmiškai ir aiškiai pasisakė, kad jis supranta mūsų jausmus, norus ir dės visas pastangas, jog Kongrese galėtų pristatyti mūsų poziciją. G. W. Bushas yra už tai, kad lietuviams būtų suteikta išimtis“, – kalbėjo V. Adamkus.

JAV vadovas pabrėžė, kad labai vertinantis Lietuvos veiklą Afganistane ir Irake, indėlį į demokratijos plėtrą kaimyninėse Rytų Europos valstybėse.

„Dėkoju Jums už paramą Irake ir Afganistane. Dėkoju Jūsų kariams, kurie tarnauja ir visiems Lietuvos žmonėms, kurie savo požiūriu remia naujas demokratijas. Neteisinga yra tai, kad tokioms šalims, kurios svariai prisideda prie demokratijos sklaidos ir saugumo užtikrinimo, JAV galioja vizų režimas. Mano pozicija yra tvirta: vizų turėtų nebūti“, – sakė G. W. Bushas.

Pasak V. Adamkus, ne viename susitikime buvo pasakyta, kad trūksta informacijos apie Lietuvos verslą.

„Lietuvos verslininkai surado svarbių kontaktų. Amerikiečiai stebėjosi, kad iki šio laiko neįvertino arba nežinojo lietuvių galimybių ir Lietuvos verslininkų bei mokslininkų pajėgumo. Manau, kad mes atvėrėme naują istorijos puslapį“, – teigė šalies vadovas.

www.lrt.lt