aA
Prokurorams paskelbus, kad nutraukia ikiteisminį tyrimą dėl Juro Abromavičiaus nužudymo prieš kai kuriuos asmenis, o vėliau patikinus, kad buvusio savanorio ir saugumiečio žūties aplinkybės toliau tiriamos, parlamentinė komisija paprašė Generalinės prokuratūros paaiškinti savo poziciją šiuo klausimu.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
„Mums jau seniai kyla klausimų, ypač kai laikraščiuose pasirodė informacija apie šį tyrimą, - DELFI sakė Seimo komisijos, tiriančios J. Abromavičiaus žūties aplinkybes, pirmininkė Loreta Graužinienė. – Todėl užklausėme prokuratūros dėl jos pozicijos ir tam tikrų procesinių veiksmų, dabar laukiame atsakymo. Komisijai ne visai aišku, kaip vyko bylos nutraukimas“.

Trečiadienį šios komisijos nariai susitiko su Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnais, tyrusiais J. Abromavičiaus susprogdinimą 1997 metais. Kadangi buvo paskelbta apie tyrimo nutraukimą, komisija paprašė saugumiečių pateikti turimą medžiagą. Šie sutiko, tačiau tik leidus prokuratūrai. Vienas pareigūnas tokį leidimą esą davė, bet Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka esą leidimą panaikino.

Kaip DELFI neoficialiai sakė vienas iš komisijos narių, saugumiečiai įsitikinę, kad jei per tyrimą yra surinkta pakankamai medžiagos, ji turėtų pasiekti teismą, o jei tyrimas nutraukiamas, ji turėtų būti paviešinta. Tiesa, sužinojus naujų aplinkybių tyrimas gali būti atnaujintas, tačiau, parlamentaro duomenimis, papildomos medžiagos nebesitikima sulaukti.

„Prokuratūroje vyksta kažkokie žaidimai, todėl kviesimės prokurorus“, - sakė Seimo narys.

Jo teigimu, per susitikimą su saugumiečiais gauta informacija paneigė kai kurių savanorių liudijimus buvusio konservatorių lyderio Vytauto Landsbergio naudai.

Beje, parlamentarai išgirdo, kad prieš keletą metų vienam VSD darbuotojui buvo norima iškelti baudžiamąją bylą už pernelyg grubią vieno savanorio apklausą. DELFI pašnekovas spėjo, kad tiriant J. Abromavičiaus nužudymą apklaustas savanoris galėjo būti verčiamas pakeisti parodymus.

L. Graužinienė DELFI atsisakė komentuoti apsilankymą VSD, kadangi per šį posėdį nagrinėti klausimai buvo susiję su slapta informacija.

Praėjusią savaitę parlamentinės komisijos posėdyje dalyvavęs Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius žurnalistams tvirtino, kad ikiteisminis tyrimas minėtoje byloje nutrauktas tik kai kurių asmenų atžvilgiu, tačiau pats tyrimas esą vyksta toliau. Tyrimas, nesurinkus pakankamai kaltės įrodymų, buvo nutrauktas žuvusio Vlado Grybausko, buvusio Seimo nario, pirmojo lietuviško ginklo „Vytis“ kūrėjo Algirdo Petrusevičiaus ir Jono Zajančkausko atžvilgiu.

J. Abromavičius žuvo 1997 metų sausio 31 dieną Kaune, sprogus prie jo vairuojamo automobilio magnetu pritvirtintam savadarbiam heksogeno sprogmeniui. Manoma, kad jis galėjo būti nužudytas dėl domėjimosi 1993 metų savanorių maištu pakaunės miškuose ir geležinkelio tilto per Bražuolės upelį sprogdinimu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.