aA
Anksti pirmadienį Belfaste per katalikų ir protestantų tarpusavio keršto išpuolius, kurių metu buvo šaudoma, žuvo 19-metis katalikas, pranešė policija.
Jaunuolio mirtimi pasibaigęs išpuolis buvo praėjusios nakties smurto šioje britų valdomoje provincijoje kulminacija. Kiek anksčiau per incidentus Belfaste buvo sužeisti kiti du žmonės - vienas protestantas ir vienas katalikas.

Atsakomybę už nužudymą prisiėmė " Raudonosios rankos gynėjai" ("Red Hand Defenders"), kurių atstovas paskambino į BBC redakciją Belfaste. Taip anksčiau prisistatydavo kelios britų valdžiai lojalios protestantų grupuotės -svarbiausi Olsterio gynybos asociacijos (OGA) elementai.

Komentuodamas išpuolius Didžiosios Britanijos Šiaurės Airijos sekretorius Johnas Reidas pareiškė, kad žudikai "turi būti ir bus patraukti atsakomybėn".

Vėliau policija nurodė, kad žuvusysis yra 19 metų Gerardas Lawloras, kuris buvo nušautas keli šimtai metrų nuo savo namų šiauriniame Vaitvelo gatvės rajone, kur pastaraisiais metais įvyko ne vienas katalikų ir protestantų susirėmimas.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad G.Lawloras turėjo pusantrų metų sūnų ir citavo jo motiną, kuri prašė nerengti keršto išpuolių. Į G.Lawlorą pataikė kelios kulkos, jis mirė vietoje. Policija mano, kad į jį buvo šauta iš pravažiuojančio automobilio.

Britų vyriausybės pareigūnai sakė, kad prieš parlamento vasaros atostogas, kurios prasidės trečiadienį, pareiškimą taikos proceso klausimu padarys arba Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas, arba jo vyriausybės Šiaurės Airijos sekretorius J.Reidas.

Airijos respublikos armija (IRA), atsakinga už maždaug pusę iš 3,6 tūkst. mirčių per 30 metų trunkantį Šiaurės Airijos konfliktą, praėjusią savaitę paskelbė precedento neturintį atsiprašymą už taikių gyventojų žudymą jos kampanijos metu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.